Oud

Nieuwe voorzitter voor de Voedselbank


Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor vrijwilligers van de Voedselbank is Arjen Witteveen voorgesteld als de nieuwe voorzitter. Hij volgt Alphons van der Heijden op, die onlangs na bijna vier jaar het bestuur verliet.

 

Oud-ondernemer en voormalig gemeenteraadslid Arjen Witteveen is geen onbekende voor de Voedselbank. Hij heeft door de jaren heen goede contacten opgebouwd met het bestuur door verschillende acties. Arjen Witteveen was in het verleden onder meer voorzitter van de ondernemersvereniging in Boxtel.


De Voedselbank is verheugd dat deze vacature in het bestuur zo snel is opgevuld.


Nieuws 2014


Klik op de foto's voor een vergroting


Vermeldingswaardige gegevens per 31-12-2014


De Voedselbank Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode verzorgt voedselhulp aan inwoners van de gemeenten Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode.  De gehele organisatie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers.


Onze Voedselbank heeft eind van dit jaar (2014) 157 cliënten (huishoudens);  vertaald naar personen zijn dat 403 personen.  Soms bestaat 1 cliënt uit een gezin van 5 – 6 personen. Per 1 januari 2014 telden we 105 cliënten.  Er zijn 47 vrijwilligers actief bij de Voedselbank. Wekelijks krijgen de cliënten een voedselpakket uitgedeeld vanuit 3 uitdeellocaties tw: in Boxtel, Sint-Oedenrode en Biezenmortel.

   

Opsomming van acties/bijdragen in de feestmaand december:


We hebben dit jaar kerstpakketten voor onze cliënten mogen ontvangen van De Vincentiusvereniging in Boxtel, Udenhout-Biezenmortel, Caritas Haaren, De Diaconie van de Odaparochie in Sint-Oedenrode en Jumbo Supermarkten.


Spontane giften en producten van particulieren en eenmanszaken/bedrijfjes; zoals rode bessen, aardappelen, appels, peren, geweckt ingemaakt fruit, oliebollen, geld.


De oudervereniging van de basisschool De Hobbendonken in Boxtel heeft een kerstmarkt op touw gezet. Doel : een kerstactie om lang houdbare goederen voor de Voedselbank in te zamelen. In totaal zijn er 15 kratten door ouders en grootouders gevuld. Op 18 december jl. bracht een groep kinderen van de basisschool de producten naar de Voedselbank. Als tegenprestatie is uitleg/info over de Voedselbank verstrekt.


De ouderraad van de basisschool uit Udenhout heeft n.a.v. een kersttocht de Voedselbank schuimkransjes en schuimkoekjes geschonken.


Supermarkt de Plus uit Udenhout heeft een aantal dozen snoepgoed gegeven.


AH in Boxtel heeft de Voedselbank 100 koeltassen en 10 dozen Sint Nicolaasartikelen gegeven.


Particulieren hebben giften in contant geld gegeven tw: € 160,80


Via de bank hebben we eenmalige giften/donaties mogen ontvangen t.w. € 1.212,36


Wij bedanken u voor uw inzet, betrokkenheid en bijdragen voor de Voedselbank. Geweldig!


Dank u wel!
Speelgoedactie in Haaren


 

Kindermarkt HaarenDe E.H.B.O. vereniging Petrus Donders uit Haaren organiseerde dit jaar op 26 oktober jl. een kindermarkt voor de jeugd uit Haaren e.o. vanaf groep 5 t/m de leeftijd van 14 jaar. De kinderen proberen een leuk zakcentje te verdienen door hun speelgoed, waar ze zelf niet meer mee spelen, te verkopen aan de bezoekers. Ongeveer zo’n 40 tot 50 kinderen verkochten zonder hulp van hun ouders het speelgoed.


 


Wat overblijft werd gedoneerd aan onze Voedselbank. We hebben veel mooi speelgoed mogen ontvangen. Met behulp van cliënten van Prisma is het speelgoed gewassen, geordend  en ingepakt als prachtige cadeaus.  We hebben hiermee veel kinderen uit  gezinnen die minder te besteden hebben o.a. van de Voedselbank blij mogen maken. Dank daarvoor! Zeker voor herhaling vatbaar!


Acties van verschillende Lions-clubs uit de omgeving


Uit Sint-Oedenrode


Enthousiaste vrijwilligers van de Lionsclub Sint-Oedenrode gaven zaterdag 13 en 20 december 2014 acte de présence bij 4 supermarkten t.w. Emté, Aldi, de Jumbo en Albert Heijn. Bij de supermarkten stonden ze opgesteld om voedsel in te zamelen voor onze Voedselbank. Ook burgemeester Maas, één van de Lions, hielp met plezier een handje mee.


 


De afgelopen jaren blijkt de actie iedere keer een succes. Winkelend publiek werd gevraagd om één of meerdere producten achter te laten. Soep, drinken, koek, koffie, wasmiddel, muesli, chips, noem maar op. Alles is welkom om de mensen die aangesloten zijn bij de Voedselbank een fijne Kerst te bezorgen. Dit jaar zijn er 6.000 artikelen opgehaald. De actie heeft een vergelijkbaar resultaat als vorig jaar, namelijk 150 kratten. Dank allemaal! Uit Udenhout - Loon op Zand


De Lions-club Loon op Zand-Udenhout hebben in samenspraak met de Vincentiusvereniging Udenhout-Biezenmortel de Voedselbank verblijd met ruim 150 rookworsten. Maandag 22 december jl. werden de dozen afgegeven bij de uitdeellocatie van onze Voedselbank op het Landpark Assisië in Biezenmortel. Bedankt! 


Kerstactie van Ladies' Circle 38


 


Op 28 oktober 2014 werden we benaderd door Nicolette Lobach van Ladies' Circle 38 te Oisterwijk voor een Kerstactie voor de kinderen van de Voedselbank van 0 t/m 17 jaar (zoals vorig jaar). Maar dit jaar ook voor de kinderen uit Haaren en Sint Oedenrode. Na intern overleg werden alle ouders voorzien van een invullijst voor de wensen van hun kinderen.


 


De dames van Ladies' Circle gingen naar de basisscholen De Bunders en De Kikkenduut.  Daar werden de wensballonnen in de boom gehangen. Kinderen en ouders hebben hun best gedaan om alle wensen in vervulling te laten gaan. Zij mochten een wensbal mee naar huis nemen, cadeautjes kopen en weer terugbrengen. Op de uitgiftepunten van de Voedselbank (Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode) werden de cadeautjes met enthousiasme ontvangen en cliënten waren bijzonder dankbaar.


 

Namens alle vrijwilligers van de Voedselbank hartelijk dank voor deze actie en hopelijk tot volgend jaar.


 

Mooie opbrengst inzamelingsactie voor Voedselbank op Landpark Assisië


Woensdag 17 december jl. vond er een inzamelingsactie voor de Voedselbank op het Uitdeelpunt in Biezenmortel plaats. Voorafgaand hebben een paar medewerkers van het Uitdeelpunt Voedselbank op de kerstmarkt van Landpark Assisië (12 december 2014) gestaan. Met een grote banner en informatiemateriaal over de Voedselbank en iets lekkers voor de kinderen. Tevens werd een oproep gedaan om op woensdag 17 december jl. lang houdbare producten op de uitdeellocatie te komen brengen. Hieraan is gehoor gegeven. 

 


Het was een komen en gaan op ons Uitdeelpunt.

Verheugd mochten de medewerkers van de Voedselbank de producten in ontvangst nemen.

Totaal werden er ruim 20 boodschappenkratten gevuld.


Van 10.00 – 12.00 uur brachten inwoners uit de omliggende dorpen uit Helvoirt, Haaren, Oisterwijk en Biezenmortel producten. Ook personeel van Prisma en medewerkers van het kinderdagverblijf ’t Eerste Stapje bleven niet achter. Niet een paar producten maar tassen vol met voor ons belangrijke producten.


 


Een bijzondere vermelding voor het jongerenkoor Bimoza uit Biezenmortel. Een speciale actie binnen het jongerenkoor leverde veel bruikbare producten op.   


 


Dank jullie/u wel! Op een samenwerkend 2015! Team Uitdeelpunt Haaren in Biezenmortel


Méér dan 60.000 producten ingezameld voor de Voedselbank: Brabant, bedankt!


 


Gedurende acht dagen heeft Omroep Brabant iedereen opgeroepen om samen zoveel mogelijk levensmiddelen in te zamelen voor de actie 'Samen voor de Voedselbank'. Deze actie sloot af met een spetterende eindshow op radio en tv. En met trots kan Omroep Brabant mededelen dat er in Brabant maar liefst 60.154 producten zijn ingezameld! Die producten hebben samen een waarde van 119.771 euro. Een diepe buiging voor jullie allemaal! 
Op dinsdag 16 december jl. was Omroep Brabant met hun actie op de Markt in Boxtel. We zijn aangenaam verrast dat zoveel mensen hebben gedoneerd.  Prachtig gebaar uit de samenleving. In samenwerking met onze Voedselbank heeft Omroep Brabant veel producten mogen inzamelen.


Hart voor Elkaar van de Rabobank doneert aan de Voedselbank


Hart voor Elkaar vervangt het huidige donatiebeleid van Rabobank Hart van De Meierij. Tijdens Hart voor Elkaar kunnen leden van Rabobank Hart van de Meierij hun stem uitbrengen op de vereniging(en) of stichting(en) die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt.


Eind 2014 zijn er bijna 5800 stemmen uitgebracht op 220 lokale verenigingen of stichtingen.


 

Onze Voedselbank deed mee in de gemeenten Boxtel en Sint-Oedenrode. We belandden op de 1e plaats met 654 stemmen. Een teken dat de voedselbank leeft in onze gemeenschap, aldus secretaris Jan Balk.  Jan ontving in Sint Oedenrode op 15 december jl. tijdens een “huldigingsmoment” de cheque van € 2.289,-


Voedselbank heeft een nieuwe transportbus en neemt afscheid van de voorzitterOp 16 december jl is de nieuwe transportbus gepresenteerd aan de Voedselbank.


Er zijn veel mensen bezig geweest met het klaarmaken van deze nieuwe bus. Iedereen hartelijk dank daarvoor.


 


Daarnaast wil ik van de gelegenheid gebruikmaken om iedere medewerker, leverancier, donateur, organisatie en alle anderen waarmee ik prettig heb samengewerkt en die het mede mogelijk maakten om de voedselbankorganisatie in te richten en vorm te geven zoals nu het geval is, enorm bedanken voor hun medewerking. Ik doe een beroep op hen allemaal om zich te blijven inzetten voor hen die echt niet zonder de tijdelijke hulp van de voedselbank kunnen.


 


Ik ga er vanuit dat de cliënten en medewerkers van de voedselbank op hun steun mogen blijven rekenen.


 


 


 

 


Afscheid van de voorzitter door burgemeester Mark Buijs.


Voedselbank Boxtel was prominent aanwezig op de Boxtel-Oostdag van 28 september.Het was een zeer geslaagde dag!


 


Subsidies van de gemeenten Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode zijn voldoende voor ca 50% van de exploitatiebegroting  van de Voedselbank. Voor het overige deel worden we uitgedaagd om met creatieve oplossingen te komen om de tekorten aan te vullen. De gastvrijheid van de Boxtel-Oostdag vormt voor ons een bron van inkomsten waarvoor we erg dankbaar zijn! In het voorbije jaar hebben vrijwilligers leuke presentjes achtergehouden en zijn bewoners van Prisma op het Landpark Assisië in Biezenmortel (een zorginstelling voor mensen met een beperking) druk in de weer geweest om de enveloppen te voorzien van een inhoud en de nodige prijstickets. Tijdens de druk bezochte en goed georganiseerde Boxtel-Oostdag werden de enveloppen aan de man gebracht. Op het einde van de zeer geslaagde middag was de prijzentafel nagenoeg leeg en mocht onze penningmeester ruim € 800,- op onze rekening bijschrijven. Natuurlijk past hier ook een dankjewel aan de vrijwilligers die een rondje langs de kramen inleverde voor hun inzet bij de kraam. Tenslotte dank aan de mensen die een gokje waagden en ons weer een zetje gaven in de goede richting zodat we inwoners (thans ongeveer 150,  langs strenge normen geselecteerde gezinnen, die het heel hard nodig hebben), wekelijks kunnen blijven voorzien van een gratis en verantwoord voedselpakket. We kijken uit naar de volgende editie van de Boxtel-Oostdag.


 

Beukenhof schenkt verjaardagscadeautjes aan Voedselbank


We hebben een donatie van Beukenhof in Biezenmortel mogen ontvangen van € 1.000,- vanwege hun 20-jarig jubileum. Wij danken Beukenhof hartelijk voor deze gulle gift.


Fietsvierdaagse 'Rooi Fietst' doneerde € 700,- aan de Voedselbank


Het bestuur van de fietsvierdaagse 'Rooi Fietst' uit Sint-Oedenrode waardeerde onze vraag voor ondersteuning met een toekenning van € 700,-. Wij vinden dit een fantastisch gebaar.


Diverse initiatieven ontplooid door ondernemers en kinderen


De Amaliaschool kwam nog de opbrengst van hun kerstactie (€ 50,50) brengen om ons werk te ondersteunen.


Op 31 augustus maakte de heer A.W. Frigge meerdere portretschetsjes tijdens “Rijsingen Royaal”, een (theater) spektakel in buurtschap Rijsingen in Sint-Oedenrode. De opbrengst van € 225,- is al overgemaakt op onze rekening. Hulde aan de tekenaar.


Het initiatief van “de Kindertuin” om voor een goed doel kinderpresentjes voor € 1,00 per stuk te verkopen tijdens de zomerfeesten, vond ook navolging bij de Amaliaschool. Onze penningmeester ontving de opbrengst. Het overschot aan presentjes hebben we uitgedeeld aan “onze” kinderen. Makers van de leuke cadeaujes: ontzettend bedankt!


Schoenmaker Bas van het winkelcentrum Oosterhof is maatschappelijk betrokken bij onze doelgroep en zeer royaal naar onze cliënten. Elke familie, die door ons wordt geholpen met een pakket, ongeacht hun woonplaats, krijgt van hem een waardebon ter waarde van € 10,-. Vrij te besteden aan alle activiteiten (reparaties, winkelartikelen, stomerij etc.) die bij hem in de zaak voor handen zijn.


 
24 september is thuiskapster Penny van Hairatpennys de hele dag in de weer geweest om onze cliënten gratis te knippen. Kijk gerust eens op haar site www.hairatpennys.nl om te zien wat zij allemaal te bieden heeft.


 

Dinsdag 16 september ontmoeten we de gaande en komende voorzitter van de Bazaar Boxtel. Reden is dat de hoofdprijs van de Bazaar 2014 niet is opgehaald en ter beschikking komt aan de Voedselbank. We mogen bij de Plusmarkt van hr v.d.Horst op Selissen voor €125,- boodschappen doen.


 

Wij bevelen genoemde ondernemers natuurlijk van harte bij u aan.


Donatie naar aanleiding van 70e verjaardag

 


We zijn de heer Peter van de Ven erg dankbaar voor de geste dat hij zijn 70e verjaardag graag in het teken zag van de voedselbank. De penningmeester mocht € 1.150,- op de rekening bijschrijven! Peter, van harte gefeliciteerd en ontzettend veel dank voor de donatie.


Wij danken de volgende bedrijven voor hun hulp:Devo interieurs, de heer Delisse, Van Hornstraat 16 in Boxtel, maakte het ons mogelijk de vloer van de koel- en vriescelruimte hygiënisch af te werken door ons alle benodigde materialen en gereedschap ter beschikking te stellen.


 


 


 

                                                                            www.devoboxtel.nl


 

Van Aarle bouwmaterialen (BPG), Koppenhoefstraat 6 in Boxtel, zijn we dankbaar voor het materiaal dat we nodig hadden voor het afdak aan de voorzijde van ons gebouw. Onze klussers Jo en Leo maakten een fraai afdak, nu kan de auto ook in de regen worden gelost en blijven de chauffeurs droge kleren houden.


 


 
 


 

Uiteraard bevelen wij beide bedrijven van harte aan.


MBO Horeca College uit Moergestel bezoekt de Voedselbank


 


Het MBO Horeca college uit Moergestel was op 12 juni op bezoek bij onze locatie in Boxtel. Een zeer geinteresseerd gezelschap van dames die ook nog wat mee brachten uit de keukenkastjes thuis en zo zorgden voor een gewaardeerde aanvulling van ons assortiment. Het is goed dat ook deze opleidingen kennis nemen van ons werk. Dames heel veel succes met jullie studie!


De Voedselbank op bezoek bij de geheel vernieuwde Coop in Helvoirt


 


De Voedselbank was zaterdag 10 mei jl te gast bij de opening van de geheel vernieuwde Coöp winkel aan de Achterstraat 20 te Helvoirt. Binnen een week veranderde het gehele interieur, een huzarenstukje wil ik het wel noemen. We ontmoetten de nieuwe filiaalmanager, Jos van Kesteren. Gelukkig zijn de meeste medewerkers van de ontmantelde C-1000 overgenomen door Coöp zodat onze goede relaties kunnen worden voortgezet en mogelijk uitgebreid. Een bedankje en een succeswens voor de toekomst hadden al deze mensen wel verdiend. We wensen Jos en zijn team heel veel succes! De foto's spreken voor zich.


Uit'verkoop' bij de C1000 in Helvoirt


 


Op zaterdag 3 mei hebben we de C1000 in Helvoirt leeg mogen halen (de C1000 maakt plaats voor de Coop formule). Het overtrof onze stoutste verwachtingen. Onze transporter was tot aan de nok gevuld en de vrachtwagen van de Vincentiusvereniging heeft voor ons ook nog twee keer gereden. Ons verdeelpunt in Biezenmortel is ruim voorzien van recent winkelwaar en ook wij in Boxtel hebben de opslagruimte zodanig gevuld dat we even een pas op de plaats maken bij ons DC in Tilburg.


 


Filiaalhouder Hendrik-Jan Rutten, die afscheid neemt, en zijn opvolger Jos van Kesteren, die komende zaterdag 10 mei met de Coop formule aan de slag gaat, hebben aangegeven dat met deze donatie een bedrag van om en de nabij de € 30.000 wordt benaderd. Deze unieke vorm van samenwerking verdient het om vermeld te worden op onze website. Op de foto kunt u zien dat ook onze vrijwilligers vol enthousiasme de boel weer uitsorteerde.


Wensballon is aangekomen in Duitsland en dit resulteert in een gift voor de Voedselbank.


 


In de dagen voor kerst lieten kinderen van de basischool “de Oversteek” in Liempde per klas een wensballon op. Een ballon uit klas 5b is aangekomen in Lúdinghausen Duitsland, zo'n 100 km verderop.


 


Benthe en Kim hadden de ballon losgelaten met de wens erop dat de arme mensen meer eten en drinken zouden krijgen. Fam. van der Linden was aangenaam verrast met de ballon en maakte € 100,- over voor de wens die men aantrof op het kaartje. De kinderen vonden unaniem dat dit terecht moest komen bij de Voedselbank.


 


Na een presentatie voor de klas over ons werk mocht ik dat bedrag in ontvangst nemen. Als dank voor dit bijzondere idee liet de voorzitter van de Voedselbank voor iedereen een lekkere lolly in de vorm van een hart achter.


 


Diverse inititatieven voor de Voedselbank


 


Op 25 maart mocht de Voedselbank bij de Vincentiusvereniging een cheque ophalen van maar liefst € 3.250,-. De vrijwilligers van de Vincentiusvereniging bepalen zelf welke goede doelen worden benaderd die uit de opbrengsten van o.a. de kringloopwinkel worden ondersteund.


 


Dit jaar waren wij, samen met onze partner Stichting Leergeld en diverse andere lokale initiatieven de gelukkigen.

 


Vandaag ontving ik een fraai bericht van de organisatie van een boekenbeurs in Helvoirt. Op zaterdag 14 maart jl werd de oude Landmanschool omgetoverd tot een boekenmarkt. Men trok op met de fanfare die daar een kledingbeurs had ingericht. Het resultaat, € 2.000,- komt ten goede van onze Voedselbank. Hier past een dank je wel aan de organisatie en het boekenkopend publiek.


 


De Rabobank houdt op 15 en 16 april een (producten)inzameling voor onze voedselbank. Deze beveel ik natuurlijk van harte aan!


NL-Doet 2014 doet ook goed voor de Voedselbank


 


Met vele vrijwilligers van o.a. de Lionsclub Dommel & Aa, het CDA Boxtel-Liempde, de Voedselbank en andere particuliere aanmelders hebben we het winkelend publiek tijdens NL-Doet, zaterdag 22 maart, bij diverse winkels in ons verzorgingsgebied, uitgenodigd voor het doen van een extra boodschap.


 


Na de kassa namen we het graag in ontvangst. Zie hier een win-win situatie voor zowel de Voedselbank als de deelnemende winkeliers. Het eindresultraat was overweldigend. 223 volgestouwde vouwkratten, bananendozen en broodkratten was het resultaat. Ook kwam er nog een mooi bedrag van een kleine € 300,-- uit onze collectekistjes.


 


Onze vrijwilligers zijn nu druk in de weer om alles uit te sorteren en beschikbaar te maken voor onze cliënten. Dank aan alle winkeliers voor hun gastvrijheid en een bijzonder dank je wel aan het winkelend publiek!


 


Klik hier voor een foto-impressie van NL-Doet 2014.


De Voedselbank heeft het certificaat 'Voedselveilig' ontvangen.


 


Verder citeer ik, met toestemming van de redacteur, mooiboxtel.nl,  voor een verslag van 18 feb.


 


Met dank aan: Mark van der Pol – Mooiboxtel.nl, voor de foto's.


 


BOXTEL – Een trotse voorzitter van de Boxtelse Voedselbank deelde dinsdagmiddag een uniek moment in Nederland. Een groep vrijwilligers en genodigden was getuige van de uitreiking van het certificaat als een van de eerste Voedselbanken in Nederland die voedselveilig is verklaard.   Voorzitter Alphons van der Heijden nam van de mogelijkheid gebruik om de aanwezigen nog te voorzien van meer informatie omtrent de Boxtelse Voedselbank. “We voeden ongeveer 400 monden en het afgelopen jaar hebben we voor € 290.000,- aan voedselpakketten weggegeven aan onze cliënten. Dat doen we met een grote groep vrijwilligers, iedereen werkt onbetaald voor de Voedselbank!” 


 


Voedselveiligheid is een belangrijk thema binnen de organisatie van de Nederlandse Voedselbanken en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit stelt steeds hogere eisen. “We willen zo snel mogelijk alle 148 voedselbanken in Nederland voedselveilig hebben”, verklaart bestuurslid Jaap Sala. “Inmiddels hebben zich tachtig voedselbanken aangemeld. Ik wil grote complimenten voor jullie hier in Boxtel uitspreken, want jullie hebben echt een voortrekkersrol in Nederland vervuld.” 


 


Ook burgemeesters Mark Buijs (Boxtel) en Jeanette Zwijnenburg (Haaren) waren dinsdag aanwezig bij dit heugelijke moment. Zij willen graag eens ervaren wat de Voedselbank doet en hebben daarom toegezegd twee halve dagen vrijwillig mee te lopen in zowel Boxtel als Haaren om op die manier in contact te komen met de mensen en de vele vrijwilligers en zelf ook eens te ervaren wat het werk van de Voedselbank precies inhoudt.


Driekoningen zingen voor de Voedselbank


 


Op 6 januari togen 3 kinderen uit het gezin Broeders met een vriendin langs de deuren om verkleed als ‘Driekoningen’ voor de mensen te zingen. Omdat het missieproject waarvoor eerder werd opgetreden, was beëindigd, bedachten ze een nieuw goed doel, onze Voedselbank. De opgehaalde € 42,63 krijgen zeker een goede bestemming.   


 


”Artiesten” Clara, Pieter, Elke en Linde, héél veel dank!


Er wordt niet stilgezeten in januari


 


Nu de drukke decembermaand weer achter de rug is verhalen wij graag over de fantastische medewerking van oa. de Lions-club Dommel & Aa, het Baander Heren College, het Jacob Roelands Lyseum, de basisschool “de Spelelier”, Brede school “de Wilgenbroek” en de stichting “Boel”.


 


De gehele decembermaand stond bij hen in het teken van inzamelen van voldoende euro's om onze transporter op korte termijn te kunnen vervangen. Zij zijn verantwoordelijk voor een meer dan verwachte inbreng. Geweldig waartoe de studenten, de organisatoren en goodwillers toe in staat zijn! Hier past alleen maar lof en nogmaals lof! Aangespoord door dit fantastisch resultaat en de toezeggingen van het Oranjefonds, het Skanfonds en een aantal particulieren zijn we inmiddels gestart met het benaderen van diverse sales-managers van gevestigde merken. We houden u op de hoogte!


 


Zaterdag 14 en 21 december was de Lionsclub uit Sint-Oedenrode druk in de weer voor de Voedselbank. Zij postten bij diverse winkels in Sint-Oedenrode en nodigden het winkelend publiek uit om wat extra boodschappen te doen. Na de kassa toonden wij onze dankbaarheid. Onze chauffeurs kwamen vouwkratten tekort. 125 goed gevulde boodschappenkratten werden op de thuisbasis weer uitgesorteerd en vervolgens weer in de pakketten voor onze “Rooise” cliënten verwerkt. Een annonieme schenker gaf een enveloppe mee voor onze penningmeester, de forse inhoud deed hem blozen.


Nieuws Archief 2013


Overige acties


Dames uit Esch hebben de afgelopen periode wat afgebreid. Voor alle cliënten hadden ze een sjawl en een muts voor de komende winter.


De Vincentius Vereniging verraste een ieder met een fors kerstpakket inclusief waardebonnen van AH en zelfs wat contanten. Vanuit het magazijn van een winkel uit Liempde kwam voor een ieder een mooie kandelaar en oliebollen.


 


 


Bakker Paashuis verwacht onze klanten aan de kraam met hun tegoedbon, een lekkere kerststol maakte het kerstpresentje compleet.


Stichting Boel had zaterdag 21 december een rockconcert "Boels eye on the voedselbank 2013" georganiseerd voor de voedselbank. De niet geringe opbrengst werd samen met een kerst CD voor onze cliënten vandaag overhandigd aan de penningmeester.

Ladies' Circle deelt de presentjes uit


Op 23 december werden de door de leerlingen gekochte presentjes uitgedeeld op de voedselbank. Als aanvulling werden ook nog bioscoopkaartjes beschikbaar gesteld om in de kerstvakantie een dagje uit te gaan met de kinderen. Zelfs het treinkaartje naar's-Hertogenbosch werd door de LC Oisterwijk betaald.


LC "de Leijgraaf" uit Uden had ook voor ieder kind een op leeftijd gekozen presentje.

Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk verzorgt kerstactie 'Van Kinderen voor Kinderen'


December is een maand waarin gezelligheid centraal staat. Rond de Kerst is samenzijn met familie en vrienden, gezellig uitgebreid eten, kaarslicht, warme huiselijkheid en eventueel een cadeautje onder de boom bijna een vanzelfsprekendheid. Echter, voor veel gezinnen binnen onze samenleving zijn de (financiële) mogelijkheden voor dit soort vanzelfsprekendheden onder de kerstboom beperkt.


Om hier iets aan te doen heeft Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk in samenwerking met basisschool De Tovervogel, een speciale kerstactie georganiseerd voor gezinnen die bij de Voedselbank komen. Er heeft in de hal op school een kerstboom van de Ladies’ Circle gestaan. Daarin hingen papieren kerstballen met daarop de wensen van kinderen van gezinnen die bij de Voedselbank komen. De ouder/verzorgers van de kinderen werd gevraagd om een kerstbal uit de boom te halen en slechts één van de wensen die daarop staat in vervulling te laten gaan. De wensen zijn klein en soms wat groter en zijn omschreven in de vorm van een cadeauwens.


De cadeautjes werden ingeleverd met de papieren kerstbal eraan bevestigd. De dames van Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk zorgen ervoor dat de cadeautjes terecht komen bij de Voedselbank. Via de Voedselbank vindt de verspreiding naar de gezinnen plaats. Wij danken iedereen voor de medewerking aan deze speciale kerstactie.

Kerstpakketten van de Vincentiusvereniging


De Vincentiusvereniging was 17 dec weer erg in de weer om voor onze cliënten een kerstpakket te maken. Ons uitdeellokaal was maar krap bemeten voor alle producten die door de vrijwilligers netjes werden verpakt. Op het einde van de avond stonden zo’n 300 goed gevulde dozen klaar om te worden verstrekt aan mensen die zich hadden aangemeld bij de Vincentiusvereniging en voldeden aan de omschrijving 'mensen met een smalle beurs'. Fijn dat onze cliënten ook zo goed worden bedeeld door onze collega’s, het geeft een warm gevoel. 

Sponsorlopen bij scholen


De voorzitter heeft wat afgepraat op het Baanderheren College en het Jacob Roelands-Lyceum in Boxtel. Met een korte presentatie toog hij langs alle klassen als voorbereiding op de kerstmarkten en sponsorlopen die beide scholen deze week ondernemen om het mogelijk te maken de transporter in 2014 te vervangen. Jongens en meiden heel veel succes!

Kerstdiner bij Overvecht


17 december werden 50 cliënten van de voedselbank door de heer en mevrouw Van Engelen, eigenaars van tuincentrum Overvecht, uitgenodigd om aan te schuiven voor een heus kerstdiner. Men werd door de kerstman thuis opgehaald met een in stijl ingerichte engelse dubbeldekker, ”de Red Lady” van Boxtenaar Jan van Esch. De schitterende kerstmarkt van tuincentrum Overvecht was het decor waar koks, van restaurant “The Talk” uit Tilburg het bij “de Bourgondier” klaargemaakte 3-gangen menu samen met het personeel van tuincentrum Overvecht en vrijwilligers van de voedselbank uitserveerden. Alle ingrediënten en het servies werden beschikbaar gesteld door Plusmarkt “van der Horst”, een fantastisch gebaar uit het winkelcentrum Selissen. Marimba, Hoepelman kappers, Elektrozaak EP, lunchroom Plaza en bakkerij Gillis lieten zich ook van hun beste kant zien om diverse fraaie prijzen ter beschikking te stellen, die via Sjaak van Engelen vakkundig op een goede plek terecht kwamen. Alle medewerkers van tuincentrum Overvecht, restaurant “De Bourgondier”, PLUS van der Horst, winkeliers van winkelcentrum Selissen, sponsoren, vrijwilligers en koks,  onze oprechte dank voor zo een warme ontvangst voor de mensen die in de donkere dagen voor kerst van u een lichtpuntje kregen aangeboden!


 

Oranje Fonds schenkt €10.000 aan Voedselbank Boxtel e.o.


De Voedselbank Boxtel en omstreken geeft voedselhulp aan circa 100 cliënten in de gemeenten Boxtel, Sint-Oedenrode en Haaren. Het voedsel is afkomstig van lokale – vooral agrarische – producenten, supermarkten, bakkers e.d. Maar ook van het regionaal distributiecentrum in Tilburg en de andere voedselbanken in onze regio.


Voor het transport van al dit voedsel rijden de chauffeurs – allemaal vrijwilligers – 40.000 km per jaar. De huidige vrachtauto met 170.000 km op de teller vertoont steeds meer gebreken met als gevolg dure reparaties. En omdat er slechts één vrachtauto is, is dit zeer riskant. Uiterlijk 1 oktober 2014 wil de voedselbank de beschikking hebben over een andere vrachtauto met koeling en laadklep. Dit vraagt een investering van €40.000,- incl. BTW. Om dat geld bij elkaar te krijgen is een sponsorplan opgesteld waarop al goed wordt gereageerd. Met de gift van het Oranje Fonds is weer een grote stap vooruitgezet om het doel te bereiken.


Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het €31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.   


Noot: Voor informatie over het Oranje Fonds kunt u contact opnemen met Rosanne Prinsen, adviseur pers en publiciteit, tel. 030 23 39 345. Voor informatie over de Voedselbank Boxtel met de voorzitter, Alphons van der Heijden tel. 06 33700803.

Voedselbank Boxtel e.o glansrijk geslaagd voor de voedselveiligheidstest van de Vereniging Voedselbanken Nederland en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).


21 november was een belangrijke dag voor de Voedselbank. Een externe audit moest uitwijzen of de Voedselbank veilig voedsel kon leveren aan alle cliënten. Er werd getoetst aan de hand van wetgeving en bepalingen van de VWA. Ook is deze meting belangrijk voor leveranciers die tenslotte verantwoordelijk zijn voor hun goede naam en niet graag hebben dat de kwaliteit niet gewaarborgd is nadat hun producten zijn “overgedragen” aan de Voedselbank. Op tal van onderwerpen was de inspecteur erg kritisch en constateerde slechts enkele tekortkomingen. Deze worden opgesomd in een verbeterrapport en moeten binnen 4 weken worden opgelost.


Het resultaat van de inspectie wordt met een kleur weergegeven. Een stoplichtsysteem, gebaseerd op het interventiebeleid van de VWA: Groen, Oranje of Rood.


Eén onderdeel (eindscore: Code Groen met 86 behaalde punten)uit het rapport wil ik u niet onthouden:


“Beheerst proces+ Goed resultaat . Complimenten voor de wijze waarop deze voedselbank is georganiseerd, heldere en duidelijke instructies. Daarnaast is er een duidelijke visie zichtbaar wat door alle geledingen merkbaar is.”


Zonder fantastische vrijwilligers, met hun gewaardeerde (onbetaalde) inzet, is het behalen van deze fraaie score echter niet mogelijk. Moeilijker is wel het vasthouden van dit niveau van voedselveiligheid, maar dat gaat ons ook lukken, we gaan er voor! Een instructieavond voor alle medewerkers is al in de maak.


Al met al kan deze meting voor meer (maatschappelijk verantwoord ondernemende) partijen een begin zijn van een langdurige samenwerking, de kwaliteit van de door hen geleverde producten blijft behouden tot ze bij de cliënt zijn. Winkeliers en producenten, onze cliënten uit Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode zullen u dankbaar zijn. Wij verheugen ons op een contact!

Overige donaties


Een anonieme schenker heeft de opbrengst van haar hobby opzij gezet voor de Voedselbank, zij doneerde € 200,-, geweldig toch?


Onze cliënten hebben vrijkaartjes gekregen voor de sinterklaasviering in gemeenschapshuis de Rots, fijn dat de kinderen uit ons bestand hier (gratis) welkom zijn. Wanneer: Zaterdagmiddag 24 november bij voorstelling van St.Nicolaas. Aanvang 14.00 uur. Leeftijd 4-10 jaar

Lionsclub Dommel en Aa


Op zaterdag 2 november werden wij welkom geheten op de mosselavond georganiseerd door Lionsclub Dommel en Aa. Tijdens zijn periode als president mocht Cleem Snijders goede doelen kiezen. Voor 2013 waren dat lokale doelen namelijk Wensambulance en Voedselbank. Het was een geweldige avond met 173 genodigden die het prachtige bedrag van € 6.000 bij elkaar brachten voor de Voedselbank. Dit bedrag geeft een geweldige boost richting het bedrag dat we nodig hebben voor een (nieuwe) andere auto. Wij danken alle leden van de Lionsclub en genodigden die dit mooie bedrag bij elkaar brachten.

Voedselbank te gast op de Boxtel-Oostdag


De Voedselbank was 29 september te gast op de Boxtel-Oostdag. De hele wijk liep uit voor een gezellige ontmoeting tussen het dorpshuis "de Rots" en het winkelcentrum "Oosterhof". We hadden volop gesponsorde prijsjes en de enveloppen gingen vlot van de hand. Complimenten aan de organisatie want die hadden het prima voor elkaar! Zelfs de weergoden waren ons goed gezind en de muziek was van een hoog niveau. Fijn dat we als Voedselbank te gast mochten zijn, noteer ons maar vast voor 2014, want onze penningmeester was misschien wel de gelukkigste! Ook hartelijk dank namens al onze cliënten natuurlijk.

Burendag 2013 aan de Leenhoflaan


Op 21 september werd onze Voedselbank financiëel ondersteund door het Oranjefonds en maakten we het samen met de buren van de stichting Dolop aan de Leenhoflaan en de Vincentiusvereniging weer erg gezellig tijdens de burendag van 2013. Wil en Albert zorgden voor de muzikale noot met hun accordeon. Dank je wel voor het bakken van de koekjes en de lekkere hapjes en jullie muzikale ondersteuning, vrienden van de Leenhoflaan.

Buurtschap Oud Rijsingen uit Olland doet bijdrage


Begin september hebben we etenswaren en andere producten bij de Voedselbank Boxtel/Sind-Oedenrode afgeleverd.  Het was voor een waarde van ruim € 400,-. Deze € 400,- is afkomstig van Buurtschap Oud Rijsingen uit Olland.

BtB zomercafé Sint-Oedenrode


Op 3 september mochten we, tijdens het zomercafé van BtB (Business to Business) een ludieke bezigheid voor de ondernemers in St-Oedenrode bemensen. De opbrengst was bedoeld voor de Voedselbank. Veel aanwezigen waagden een trap met een bal om de twee bierkratjes die op tafel stonden op de grond te krijgen. Natuurlijk werd er eerst afgerekend. Het was al aardig donker, maar zeker niet minder gezellig toen we de balans mochten opmaken. Het bedrag dat we ophaalden bij het balletje trappen werd tot een mooi rond bedrag aangevuld door het aanwezige publiek. De voorzitter vann BtB, Arent van Dijk, deed daar nog een flinke schep bovenop. Onze penningmeester noteerde € 450,00 als inkomsten van deze zeer geslaagde actie. Beste ondernemers, namens onze clienten, succes met het ondernemen en nogmaals een dank-je-wel!

Het Rooise Tourspel schenkt een geweldig bedrag aan de Voedelbank!


De Voedselbank werd in Sint-Oedenrode op maandag 22 juli blij gemaakt met een geweldige gave. Het jaarlijkse Rooise Tourspel had voor dit jaar de Voedselbank gekozen om daar een geweldig bedrag aan te schenken. Nadat alle winnaars van het tourspel hun prijs in ontvangst hadden genomen, mochten wij, Jan Geerts, Willy en Jeanne Swinkels en André van de Warenburg, voor de Voedselbank een cheque ontvangen van € 2500,00. Deze cheque zal door een supermarkt in Sint-Oedenrode omgezet worden in houdbare producten voor de Voedselbank.


Bijgaand een foto impressie van het ophalen van boodschappen ter waarde van € 2.500,00. We doen dat in twee partijen zodat onze cliënten uit St-Oedenrode later ook "vers" materiaal krijgen in hun pakket. Vandaag zat onze transporter vol met pindakaas, jam, kaas en vele andere houdbare producten samengesteld door Wilma en Bas. Nogmaals namens de cliënten uit Sint-Oedenrode heel veel dank aan de organisatoren van het toerspel 2013 en natuurlijk het team van Jumbo aan de Pieter Christiaanstraat die het pakket ook nog eens flink aanvulde.

 

Opbrengst motor-avondvierdaagse voor Voedselbank


De motortoercub “d’n Dommel” in Sint-Oedenrode hield 3 t/m 6 juli een motor-avondvierdaagse waarvan de opbrengst geheel ten goede is gekomen van onze Voedselbank met het verdeelpunt in St-Oedenrode.

Om precies te zijn komt € 655,55 beschikbaar als startkapitaal voor de te vervangen transporter. Voor dit doel zoekt de Voedselbank samenwerking met tal van donateurs. De Rooise toerclub was de eerste in de  hopelijk lange rij van sympathisanten.

We hopen dat we eind 2014 met een “nieuwe” transporter, met daarin een goede koelmogelijkheid, de cliënten in St- Oedenrode (en de gemeente Boxtel en Haaren) nog beter van dienst kunnen zijn.

MTC vrienden dank je wel voor deze mooie start.

De Voedselbank was te gast op de Bazaaar Boxtel


9 juni  2013 was de Voedselbank te gast op de Bazaar Boxtel. De schitterende lokatie aan de Molenweide was decor voor een multicultureel samenzijn. Ca 28 culturen presenteerden zich met culinaire versnaperingen, dans en muziek. De Voedselbank stond aan de rand van het Leijsenven met een fraaie kraam waarin diverse restanten in de verkoop gingen tegen elk aannemelijk bod. Naast bruikbare curiosa werden enveloppen verkocht waarbij je altijd prijs had. In elke enveloppe zat een pleister op de wonde als je niet behoorde tot de winnaars. Anderen mochten hun prijsje van de goed gevulde prijzentafel meenemen. Deze zeer geslaagde dag bracht ons een opbrengst van ruim  € 500,00. Heel veel dank aan de organisatie, alle sponsoren en het winkelende publiek.


Loes Foundation doneert een mooi bedrag aan de Voedselbank


Al weer een tijd geleden kwam er een einde aan veel bevlogen jaren van de Loesfoundation uit Esch. Friso en Rini Plantema, Baarschot 2 in Esch hebben zich vele jaren met hun foundation ingespannen om noodleidende mensen in o.a. Kenia te voorzien van de broodnodige ondersteuning.


Diverse garagesales en ludieke en creatieve acties kwamen uit Friso's brein en dat van zijn echtgenote Rini. Nu het tijd werd om het wat rustiger aan te doen, besloot men de activiteiten te beëindigen. Het batig saldo werd verdeeld over diverse goede doelen en de accountant van de fam Plantema kreeg opdracht om € 1.000,00 over te maken op de rekening van de Voedselbank. Voor de Voedselbank een zeer welkome geste, die we graag inzetten voor de, op termijn noodzakelijke, vervanging van onze transporter. Friso en Rini, bedankt voor het vele goede werk en de voor ons zo goed verlopen afronding van een geweldig project!

Walter Gubbels zorgt voor hertenvlees voor onze cliënten


Gubbels, wegenbouw en sloopwerken, asbestsaneringen, bodemsaneringen uit Helvoirt maakte een genereus gebaar richting onze cliënten. Wetend dat het verstrekken van vlees voor ons steeds weer een hele toer is, gewoon omdat we soms te weinig krijgen aangeleverd door toeleveranciers, bedachten ze een plan. Er graasde een hele kudde edelherten rondom de woning van Walter Gubbels. Om deze roedel gezond te houden moest er “helaas” worden gesaneerd. Slager Henk Verschuren werd ingeschakeld en het resultaat was voor alle liefhebbers een flinke portie hertenbiefstuk of goulash. Alle kosten voor deze inspanningen nam Walter Gubbels ook nog eens voor zijn rekening. Geweldig dat we op deze wijze onze klanten weer kunnen  helpen. Walter dank je wel!

Opbrengst boekenmarkt Helvoirt voor de Voedselbank


16 maart jl. werd er in Helvoirt een boekenmarkt gehouden. De gehele opbrengst kwam dit keer ten goede aan de Voedselbank. De penningmeester van de Stichting Boekenmarkt, Ria Simons, maakte maar liefst € 1.500,00 over op de rekening van onze Voedselbank. Voor ons natuurlijk een geweldige opsteker! Dank aan alle kopers die de boekenmarkt hebben bezocht en allen die daaraan meewerkten. Deze beurs wordt steeds op de derde zaterdag in maart en september gehouden in de oude Dr. Landmanschool te Helvoirt en de opbrengst is voor een goed doel. Inleveren van boeken en platen op zaterdag van 10.00-12.00 uur in de Notenkraker.


De organisatie hebben we inmiddels uitgenodigd om eens kennis te komen nemen van onze inspanningen aan het Ronduutje in Boxtel. We hebben dan de koffie bruin en vertellen graag over wat ons bezig houdt.

NLdoet 2013 groot succes voor de Voedselbank. 


Vrijwilligers van de Voedselbank trokken samen op met een heel team van Contourde Twern en enkele spontane aanmelders tijdens de NLdoet dag van zaterdag 16 maart jl. Zo’n 25 vrijwilligers lieten de handen wapperen en kwamen thuis met een fantastisch resultaat. Liefst 100 vouwkratten vol met boodschappen werden door het winkelend publiek ingeleverd bij de Boxtelse filialen van Albert Heijn en  Jumbo, en bij de Coöp in Liempde en de Em-Té in Haaren. Diegene die graag een donatie wilden doen, konden ook aansluiten bij dit initiatief, dat leverde het mooie bedrag van € 179,30 op.


Rondom en in de Voedselbank werd hard gewerkt aan het realiseren van een oprijlaan voor rolcontainers, het aanharken van de tuin en conservenblikken voorzien van stickers. Kortom een geweldige en vooral productieve dag voor de Voedselbank, waarvoor we het Oranje Fonds, de vrijwilligers van Contourde Twern en alle andere medewerkers erg dankbaar zijn.


Wat rest is nog het uitsorteren van alle levensmiddelen, gelukkig hebben we daarvoor een groot gedeelte van het vaste team achter de hand. Onze cliënten zullen we binnenkort voorzien van producten waar we niet zo op de houdbaarheidsdatum hoeven te letten, ook namens hen een wel gemeend dank je wel.


Nu nog maar hopen dat we voldoende stemmen hebben opgehaald om onze weg te mogen vervolgen met de titel “Kroonappel” van het Oranje Fonds. Namens het hele team nogmaals bedankt en graag tot ziens bij een van de volgende activiteiten!

Open Huis Voedselbank Boxtel


Alle sponsors, leveranciers, collega's uit de branche en andere belangstellenden waren persoonlijk en via de media uitgenodigd om de trots van de Voedselbank in gebruik te komen nemen, de nieuwe vriescel. De plaatselijke en regionale pers deed verslag en een zeer divers gezelschap bevolkte de Voedselbank die feestelijk was ingericht. Er kwam een fles magnum champagne aan te pas om de "nieuwe" vriescel officieel te openen, gelukkig waren diverse geldgevers hierbij present. Onder het genot van een drankje en hapje maakte men kennis met het wel en wee van onze organisatie en werd de inzet van onze vrijwilligers gewaardeerd. We zijn ook trots op de nieuwe koelcel die geheel door onze vrijwilligers werd ontmanteld in het winkelcentrum van Boxtel en op lokatie weer werd opgebouwd. Onze koel-en vriescapaciteiten zijn hiermee verdubbeld! Door spaarzaam om te gaan met de eurootjes was het ook mogelijk om ons vrijwilligerscorps te presenteren in een nieuwe outfit.  Kortom we zijn klaar voor de toekomst!  Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt!

En dit is dan de nieuwe vriescel!

 

Nieuwe vriescel


Onlangs mochten we het interieur van onze nieuwe vriescel in gebruik nemen. Eigenaar-directeur, Arjan Rijploeg, van Rea bv uit Schijndel kwam hoogstpersoonlijk de rekken in elkaar zetten. Een fantastich gebaar van de fa Rea om deze rekken aan de Voedselbank te schenken, zo kunnen we het voedsel nog veiliger in opslag nemen er er voor zorgen dat we het aantal clienten, dat helaas nog steeds groeit, nog beter van dienst kunnen zijn.

 

 

 

Feestweek vlak voor Kerst bij de Voedselbank.


World=U uit Sint Oedenrode organiseerde op 13 december een benefiet diner waarvan de opbrengst mocht worden verdeeld tussen de Voedselbank uit Schijndel en ons verdeelpunt in Sint Oedenrode. In restaurant “De Beurs” werd voor ongeveer 100 belangstellenden een geweldige maaltijd bereid van producten die de uiterlijke houdbaarheidsdatum aardig benaderden. Beide goede doelen mochten een cheque van € 2811,84 in ontvangst nemen. Fa.  Van Oers en de Voedselbanken uit Veghel en Boxtel leverden de ingrediënten.


Maandag 17 december werd de voorzitter uitgenodigd om te vertellen over het werk van de Voedselbank. 154 kinderen van de bovenbouw van de Angelaschool waren een en al oor. De kinderen waren erg leergierig en zeer geïnteresseerd, hun aandacht ging vooral uit naar de 11 maanden leven in armoede die de mensen moeten zien door te komen voordat het weer Kerstmis is. In elke klas kwam een spaarpot en ook op de directiekamer stond er een. Op donderdagmorgen 20 december kwam een delegatie met juffen en de conciërge de opbrengst aanbieden. Op een ander moment in 2013 kunnen we € 624,16 besteden aan onze doelgroep. Kinderen, onderwijzend en ondersteunend personeel van de Angelaschool en onze contactpersoon, Wendy van Oirschot, ontzettend bedankt!


17 december ’s avonds was de Voedselbank te gast bij de Lionsclub Dommel en Aa. Met een presentatie haakte onze voorzitter in op het onderwerp armoedebestrijding, dat naar voren werd gebracht door het hoofd Sociale Dienst, Gerard Schönberg en Ria Verhoeven. De voorzitter ging naar huis met de toezegging dat de Voedselbank hun goede doel is voor 2013. We zijn zeer verguld met deze geste en laten ons verrassen.


Op donderdag 20 en vrijdag 21 december kregen onze cliënten een kerstpakket van de Vincentius-vereniging Boxtel. De Kerstman kwam op vrijdag naar de Voedselbank. De wekelijkse pakketten werden door dit duo aangevuld met twee vouchers die ingeruild kunnen worden voor een workshop bij respectievelijk “Zession” en “Kaat Mossel”. Beide dames willen graag hun kennis en kunde aanbieden om met de cliënt op een andere wijze naar het leven te kijken. Een aanrader voor iedereen die wat hulp kan gebruiken.


Mondiaal Boxtel heeft de ambitie om Boxtel te verheffen tot een Fair Trade gemeente. Ze werden voor dit initiatief gewaardeerd met de groene handdruk. De € 350,00 die bij de handdruk hoort, werd besteed in de Wereldwinkel zodat onze cliënten verrast konden worden met veel lekkers voor de kerstdagen.


Ladies’ Circle “de Leijgraaf” nam het ook op voor de kinderen van de Voedselbank. Leerlingen van diverse basisscholen troffen in de wenskerstboom op de kerstboompjes namen en leeftijd van “onze jeugd” en kochten voor elk een leuk presentje. Dit presentje werd door de Kerstman uitgereikt aan hun ouders.


Er is ook nog een transport van de radio zender Q-Music geweest. Zij bezorgden het resultaat van hun actie om presentjes in te leveren om inwoners die bij de Voedselbank hun boodschappen moeten doen, eens extra te verrassen in deze feestmaand. Alle radioluisteraars van Q-Music hartelijk dank!


Restaurant “de Ceulse Kaar” verwachtte maar liefst 12 gasten van de Voedselbank aan tafel tijdens hun kerstdiner ’s middags op tweede kerstdag. Door middel van een loting werden 3 cliënten gelukkig gemaakt die elk met vier personen mogen aanschuiven. De waarde per couvert is maar liefst € 64,75. Geweldig een dergelijke gastvrijheid, hier past een welgemeend dank je wel aan Michelle Planjer en haar patron-cuisinier Freddy Verweij.


Zaterdag 15 en 22 december postten leden van de Lionsclub uit Sint Oedenrode voor diverse supermarkten. Het winkelend publiek werd door hen uitgenodigd om een extra boodschapje te doen en dat na de kassa weer bij hen in te leveren. We spreken van een daverend succes! De inhoud van liefst ruim 100 gevulde vouwkratten en koelboxen mogen we weer eerlijk herverdelen onder de cliënten uit Sint Oedenrode. Lions, namens de ontvangers heel veel dank voor jullie geweldig werk, het smaakt naar meer. De winkeliers van Aldi, Em-Té en Jumbo, alle uit st. Oedenrode, bedanken we voor hun gastvrijheid.

Donatie van familie Van Minderhout


Enkele weken geleden is de familie Van Minderhout langs geweest bij de Voedselbank om een donatie te doen in naam van de overleden mevrouw Tineke van Minderhout. Mevrouw Van Minderhout was zeer betrokken en begaan bij diverse activiteiten voor mensen die haar hulp goed konden gebruiken. Helaas mocht ze, vanwege een slopende en ongeneeslijke ziekte, niet langer in het midden blijven van haar dierbaren. De familie maakte wel een heel genereus gebaar richting de Voedselbank. Tineke koos er voor om in plaats van bloemen bij haar crematieplechtigheid, te denken aan de armsten onder ons. Op  1 november ontvingen we de familie op onze lokatie met een kopje koffie en mochten wij de niet geringe opbrengst van haar afscheidscadeau in ontvangst nemen. Familie Van Minderhout, de opbrengst zullen we zeker goed besteden naar de wil van jullie allemaal en we wensen u héél veel sterkte in de periode die nu aanbreekt.


Nieuws Archief 2012

Sinterklaas bezoekt de Voedselbank


Op woensdag 28 november bezocht Sinterklaas de kinderen van clienten van de Voedselbank. Volgens een strak reisschema werd de goedheiligman, vergezeld door twee Pieten, door zijn chauffeur gebracht naar de uitdeellokatie in Sint Oedenrode en daarna maakte de Sint zijn opwachting in Boxtel. Ook de transporter van de Voedselbank werd ingezet! Er waren zoveel cadeautjes (geschonken door de speelgoedbeurs uit Esch en diverse andere gulle gevers) dat dat ook echt nodig was. Jammer dat toch nog enkele ouders niet in de gelegenheid waren om aanwezig te zijn met hun kroost, want de aanwezige kinderen vermaakten zich opperbest en gingen zwaar beladen met presentjes weer naar huis met allemaal een leuke muts en sjaal gebreid door ijverige dames uit Esch. De kinderen die er neit waren, krijgen dit jaar ook nog wel hun presentje hoor! Kortom, ook voor onze gasten kon de Sint weer zeer royaal zijn, dank zij velen die een warm hart hebben voor onze doelgroep.

Brei-team Esch breit voor de Voedselbank


Op 8 november werden we aangenaam verrast door het brei-team van Esch. Vier dames zijn het hele jaar door aan het breien en hebben voor de kinderen van de Voedselbank een wollen sjaal en een fraaie wintermuts gemaakt. Normaal gaan hun producten naar kinderen in arme landen en nu werd ook aan een goed doel dichter bij huis gedacht. Onze website bracht ons bij elkaar, vandaag arriveerden 50 mutsen en sjaals. Namens ons allemaal heel hartelijk bedankt dames! Zo komen we de winter wel door.

Jachthoornblazers geven aan de Voedselbank.


Maandag 15 oktober was het een feestelijke dag bij de Makro in Best. De opening van de verbouwde vleesafdeling werd gevierd tijdens de horecadag, die ook nog eens samenviel met de opening van het jachtseizoen. De wildbeheereenheid uit de regio verzorgde het decor en stelde hun vergoeding ter beschikking aan de jachthoornblazers die de middag muzikaal opluisterden. Beide muzikanten stelden een gedeelte van hun “gage” spontaan ter beschikking aan de Voedselbank. Toch weer een leuke opsteker voor onze penningmeester..toch?


Burendag 2012


Zaterdag 22 september. Burendag 2012. Samen met de Makerskamer en de Vincentiusvereniging werd op ons terrein een hergebruikersmarkt gerealiseerd. Veel snuisterijen, brocante en boeken vonden gretig aftrek. Ondersteund door het Oranje Fonds werd het in de wijk Breukelen die middag erg gezellig.


's Avonds waren diverse leveranciers te gast tijdens onze contactdag, en ondanks dat het aantal belangstellenden wat tegenviel, bespeurden we veel lof en waardering voor het vele werk van de vrijwilligers. Het was goed om aan onze relaties verantwoording af te leggen en onze plannen voor de toekomst met hen te delen.

Teambuilding Rabobank bij de Voedselbank


Zaterdag 15 september kwam het team van Private-Banking van Rabobank Dommel & Aa langs om hun teambuildingsactiviteit vorm te geven. Ze kozen voor een maatschappelijk goed doel en dus voor de Voedselbank. Ongeveer 11 medewerkers klusten er flink op los. De ramen werden gelapt en de jaloezieën schoongemaakt, de opslagruimte werd opnieuw voorzien van legbordstellingen en ook de tuin onderging een metamorfose. De ontvangstruimte is voorzien van een nieuwe verflaag en asbestvrije dakplaten zodat alles er weer spic en span uitziet en vooral veilig. De zeer geslaagde middag werd afgesloten met een gezellige barbecue. De Rabobank nam ook nog eens de kosten van materiaal en barbecue voor zijn rekening, waarvoor onze hartelijke dank. Een applaus voor jullie warme belangstelling in ons werk!

Vrijwilligers Voedselbank Boxtel naar Burgers Bush


Dinsdag 25 september werd de spaarkas van onze vrijwilligers gelicht en togen we met door de firma van Heeswijk uit Schijndel ter beschikking gesteld vervoer, naar Burgers Bush in Arnhem. Ook meerdere partners sloten zich bij ons aan. We beleefden een waanzinnig mooie dag. De begeleiding van een gids uit Burgers Zoo in de "Ocean" en de "Bush" maakte ons bezoek meer dan interessant. Na een "eenvoudige" oosterse lunch in het park, werd de middag op eigen gelegenheid ingevuld. Er was in de "Desert", de "Mangrove" of "Rimba" meer dan voldoende te beleven. Kortom een bezoek meeer dan waard. In Valkhotel Nuland werd ons dagje uit culinair afgerond. Alle vrijwilligers nogmaals bedankt voor jullie inzet!


 

Coöperatief Dividend Rabobank ontvangen


30 augustus heeft de voorzitter, tijdens een feestavond voor alle leden van Rabobank Dommel & en Aa, een cheque in ontvangst mogen nemen van € 1.250,00. Het coöperatief dividend werd middels een stemming onder de leden verdeeld onder 9 goede doelen, onze Voedselbank was er een van. Samen met de woonstichting Sint Joseph gaan we nu aan de slag om de uitbreiding van onze vriescapaciteit te realiseren. Het interieur is ons al aangeboden door een fabrikant van haccp goedgekeurde stellingen.

Posten bij winkels groot succes


Zaterdag 8 september werd er 's morgen gepost bij de winkels van Albert Heijn, Jumbo en Plusmarkt van der Horst in Boxtel. De Coöp in Liempde en de Em-Té in Haaren en Sint Oedenrode verleenden ook hun medewerking. Vrijwilligers van de Rabobank en de Protestantse Gemeente en de stichting ‘Ommekaar’ uit St. Oedenrode hielpen ons mee om het winkelend publiek uit te nodigen voor het doen van een extra boodschapje.


Het resultaat was geweldig! 107 volle vouwkratten aan houdbare producten en ± € 220,00 aan contanten was de opbrengst. Hulde aan het winkelend publiek en de gastvrije winkeliers (die hun omzet ook aardig zagen stijgen). Namens onze cliënten een welgemeend dank u wel!

Nieuwe vitamineleverancier!


Het vitaminegehalte bij de Voedselbank nam afgelopen periode een wel zeer positieve wending.

Het chrysantenkwekende echtpaar Theo en Maria Doedee uit Schijndel legde geld toe op de bloemen en stopte met het bedrijf. Voor de familie kweekten Theo en Maria in de vrijgekomen kas en volle grond voortaan diverse groenten. Dankzij hun kennis werd dit een groot succes en zat men al snel met een overschot. Via wat omzwervingen kwam men terecht bij onze Voedselbank en sindsdien kunnen we wekelijks beschikken over een ruim aanbod van verse kool, andijvie, sla, tomaten en nog veel meer. Ook gaat men mee met het seizoen, de winterwortels en winterbloemkolen komen er bijna aan! Voor zaad- en plantgoed, noodzakelijke bemestingstoffen en andere onkosten klopt Theo aan bij bevriende relaties en niet zonder resultaat. We zijn apetrots op onze nieuwe huisleverancier. (natuurlijk ook op alle andere vitamineleveranciers!)

Nieuwe huisvesting in Sint-Oedenrode


Er werd al enige tijd gezocht naar nieuwe huisvesting voor het uitdeelpunt in Sint-Oedenrode. Dankzij de medewerking van de woningbouwvereniging Wovesto kwam een heel woonhuis ter beschikking. Voortaan kan alle privacy worden gewaarborgd op het adres Eerschotsestraat 90a. We wensen het hele team, dat voortkomt uit de Stichting ”Ommekaar”, heel veel succes! Samen zullen we ons inspannen om de dienstverlening daar waar nodig te verbeteren.

Verhoging subsidie Sint-Oedenrode


Er kwam ook nog een mooi bericht uit het gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Men gaat het subsidiebedrag met ingang van 2013 structureel opnemen in de begroting en tegelijk in de hoogte aanpassen aan het (helaas) groeiend aantal cliënten, een echte opsteker voor de Voedselbank.

Afscheid van burgemeester Frank van Beers


Op vrijdag 10 augustus namen we afscheid van de burgemeester van Boxtel, Frank van Beers. Het duurde wel ruim twee uur voordat we hem en zijn echtgenote konden bedanken voor hun sympathie met ons werk. We wensen onze overbuurman Frank heel veel succes bij zijn nieuwe functie als bestuursvoorzitter van Cello. Fijn om van hem te horen dat we zeker door moeten blijven gaan met onze, door hem hoog gewaardeerde inspanningen.

Uitkering coöperatief dividend Rabobank


Op 30 augustus hopen we te vernemen hoe veel we kunnen verwachten van het zgn coöperatief dividend van de Rabobank Dommel & Aa, een uitnodiging voor de feestelijke bijeenkomst in de Dungen is al gearriveerd. We gebruiken deze bijdrage om in samenwerking met de woonstichting “St Jozef” een forse uitbreiding van de vries-en koelcapaciteit te realiseren.

Bart King zamelt geld in!


Bart King kwam langs om de opbrengst van een door hem zelf verzonnen actie af te dragen. Bart verkocht zelfgemaakte tekeningen voor € 0,10 per stuk aan tal van kennissen en vrienden. € 4,00 komt rechtstreeks ten goede aan onze doelgroep. Bart is al weer druk met het ontwikkelen van nieuwe ideeën.

Diverse bijdragen van gulle gevers


Een gulle gever die anoniem wenst te blijven maakte maar liefst € 660,00 over naar de voedselbank.

Onze cliënten werden culinair verwend door aspergeteler Van Empel, Belversestraat 24 te Haaren. Diverse weken achtereen mochten we het witte goud ophalen en verdelen. Voor meer informatie : www.asperges-vanempel.nl.


Ook de zomerkoninkjes ontbreken dit seizoen niet bij de voedselbank. Aardbei-extra van de fam van de Zanden, Belversestraat 5 te Haaren leverde er meer dan voldoende! Kijk gerust eens op hun website : www.aardbei-extra.nl

Gulle gave van Friethal de Put


Friethal de Put had een warm gevoel toen ze 1200 te veel ingekochte broodjes voor een Koninginnedag activiteit kon afleveren aan de Voedselbank Boxtel. De keurig verpakte en voorgesneden broodjes vonden grif aftrek bij onze clienten. Dank aan de gulle gevers.


Impressie NL Doet 17 maart 2012


Op 17 maart waren 18 vrijwilligers voor de voedselbank actief tijdens de NL-Doet dag, georganiseerd door het Oranje Fonds. De boeiboorden van het gebouw moesten nodig worden geschuurd en in de grondverf gezet, zodat we later in de maand, als het werk is afgemaakt, weer onderdak hebben in een fraai opgeknapt pand. Bij de Jumbo supermarkt in Boxtel; de Em-Té in Haaren en de Coöp in Liempde werd bij de ingang het winkelend publiek geïnformeerd over het bestaan van de voedselbank men werd gevraagd om wat extra's te kopen voor hen die "even" geen geld hadden om boodschappen te doen. Onze hartelijke dank gaat uit naar de genoemde supermarkten voor hun medewerking. Na de kassa namen onze vrijwilligers de extra inkopen graag in ontvangst. Het resultaat overtrof alle verwachtingen. De chauffeur moest meerdere malen heen en weer rijden om het gekregen boodschappen veilig af te leveren. Komende periode wordt alles weer eerlijk onder de cliënten verdeeld. Naast een duidelijke toename in de omzet van de winkels troffen we veel begrip aan voor ons werk en mogelijk mogen we binnenkort weer enkele nieuwe vrijwilligers toevoegen aan ons bestand. Kortom een win-win-win dagje voor iedereen. Aan alle winkeliers, hun personeel, het winkelend publiek en natuurlijk de vrijwilligers een welgemeend DANK-JE-WEL voor de gastvrijheid, donaties en inzet!


Klik hier voor de foto's van deze mooie dag.

Kunstenaarsspektakel BREUKELEN LICHTVERB(L)INDEND


Zaterdag 21 en zondag 22 januari verzorgde de Voedselbank de catering bij een kunstenaarsspektakel BREUKELEN LICHTVERB(L)INDEND; een spoor van creativiteit. De Makerskamer (medebewoners van onze lokatie) presenteerde zijn eerste kunstproject in Boxtel. Terwijl de donkerte inviel, suisde er vele lichtpuntjes door diverse kunstwerken die olv de kunstenaars Ine van Gemert en Guus Voermans door buurtbewoners waren gemaakt van kunststof verwarmingsbuizen. In de uitgifteruimte van de Voedselbank werd een gezellige mini vlooienmarkt ingericht door de vrijwilligers. Nadat een kleuter de opbrengst(€ 20,61) van een door haar zelf opgezette loterij kwam bezorgen “voor de mensen die erg arm waren” kwam de totale opbrengst op ca € 190,00. De Makerskamer maakt voor onze inzet ook nog een leuk bedrag over. Al met al een geslaagd experiment dat voor herhaling vatbaar is. Leuk om de Voedselbank in zijn directe omgeving op deze wijze te presenteren.