Verhuizing

VOORZITTER ARJEN WITTEVEEN: 'TIJD VAN IMPROVISEREN IS BIJNA VOORBIJ'

 

Bouwplan voor Voedselbank ligt klaar

 

MARC CLEUTJENS

 

De transformatie van woonzorgcentrum Molenweide tot Wereldhuis aan de Achterberghstraat in Boxtel is in volle gang. In de schaduw van deze werkzaamheden wordt ook de komst van de Voedselbank naar dit terrein voorbereid. Het bouwplan voor deze voorziening is klaar en onder het motto 'De Voedselbank heeft uw hulp nodig' is gestart met het aanboren van fondsen en het werven van sponsorgeld. De verbouwing van de Voedselbank gaat bijna 100.000 euro kosten.

In het elfde bestaansjaar van de Voedselbank is voorzitter Arjen Witteveen blij dat een einde is gekomen aan de lange zoektocht naar een permanent onderkomen. Via de Baanderherenweg, winkelcentrum Oosterhof en het Ronduutje werd vorig jaar duidelijk dat het facilitair gebouw van Molenweide gehuurd kan worden van Zorggroep Elde. ,,We krijgen de sleutel officieel pas op 1 juli, maar Elde stelt ons in staat om al op 1 mei met de eerste werkzaamheden te beginnen", vertelt Witteveen.

Plaatselijk architectenbureau sKin Architects heeft gratis een bouwschets gemaakt waarop te zien is dat het gebouw plaats biedt aan twee gescheiden stromen. ,,Enerzijds is er de aanvoer van producten die via de sluis aan de straatzijde plaats kan vinden. Anderzijds hebben we de ontvangst van cliënten die hun pakketten wekelijks komen ophalen. Het gebouw is zo in te richten dat deze twee stromen elkaar niet ontmoeten."

Het bouwproces wordt begeleid door een commissie die naast Arjen Witteveen bestaat uit Jan Balk, Jan Geerts en Jan de Vreede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het facilitair gebouw van woonzorgcentrum Molenweide (rechts) gaat onderdak bieden

aan de Voedselbank Boxtel. Op 1 mei gaan de werkzaamheden van start; deze week is

een sponsoractie gelanceerd. (Archieffoto: Henk van Weert).

 

 

PROFESSIONEEL

De voorzitter van de Voedselbank vertelt dat in het nieuwe onderkomen voldoende ruimte is voor de opslag van uiteenlopende voedingswaren. In aparte koel- en vriesruimten kunnen levensmiddelen langdurig bewaard worden. ,,Juist dit onderdeel van het gebouw gaan we heel professioneel inrichten, zodat we altijd volgens de strengste eisen die gesteld worden aan de voedselveiligheid kunnen werken. Nu is het nogal eens improviseren, die tijd is straks gelukkig voorbij."

De tekening van sKin Architects laat zien dat aan alles is gedacht en de Voedselbank straks beschikt over een goed uitgerust centrum waar wekelijks 460 volwassenen en kinderen terecht kunnen om hun pakketten op te halen. De bijna veertig vrijwilligers die alleen al in Boxtel actief zijn - in de hele regio zijn het er 65 - hebben alle ruimte om pakketten samen te stellen, artikelen te etiketteren en brood en vlees te verwerken.

 

BENEFIETAVOND

Voorzitter Witteveen is met zijn team druk bezig om de financiën voor het bouwplan rond te krijgen. Hij vertelt dat de Voedselbank een bedrag van bijna 23.000 euro heeft gespaard en zelf bijdraagt aan de verhuizing naar de Achterberghstraat. De hoop is verder gevestigd op bijdragen van onder meer de Postcodeloterij en het Oranje Fonds en een ondersteuning van Voedselbanken Nederland.

De komende periode gaat de Voedselbank aankloppen bij bedrijven en particulieren om donaties los te weken. ,,Daarbij gaat het niet alleen om geld", benadrukt Witteveen. ,,Ik kan me voorstellen dat er bedrijven zijn op Ladonk of Vorst die bepaalde technische installaties of magazijnstellingen beschikbaar willen stellen."

Hij heeft ook alle lokale serviceclubs en parochies aangeschreven en onderhoudt contacten met veel particulieren. Verder is de hoop gevestigd op scholen, die wellicht bereid zijn om in actie te komen voor de Voedselbank. In spiegeltent Bon Salon wordt op 18 juni een laagdrempelige benefietavond gehouden waarvan de opbrengsten ten goede komen aan deze voorziening.

 

KOM IN ACTIE

Witteveen roept inwoners op in actie te komen voor de Voedselbank en zo een steentje bij te dragen aan een voorziening die een nog steeds groeiend aantal inwoners voorziet van eerste levensbehoeften. Mensen die een bijdrage willen leveren of acties willen organiseren om de Voedselbank te ondersteunen, kunnen contact opnemen met de voorzitter.

Dan kan per e-mail: voorzitter@voedselbankboxtel.nl