Nieuws

Maart

____________________________________________________________________________________________________________________


Het zijn bizarre tijden.

Iedereen kent in zijn naaste omgeving wel iemand die ziek is of zelfs overleden aan corona.

Ouders die hun kinderen, grootouders die hun kleinkinderen niet kunnen ontmoeten.

Maar ondanks de afstand blijven we toch allemaal bij elkaar.

De vrijwilligers van de Voedselbank doen elke dag hun uiterste best om ondanks de sterk verminderde aanvoer toch nog een voedselpakket te kunnen samenstellen.

Hierbij geholpen door de vele bijdragen uit de samenleving in geld of in natura.

Niet alles is te benoemen of te fotograferen maar onze dank is ontzettend groot.


_____________________________________________________________________________________________

Corné Kuijpers (l.) kijkt toe hoe vaste gast Mirre de Folter een supermarkt trekt uit de 'grabbelton' die Voedselbank-voorzitter Arjen Witteveen vasthoudt. (Foto: Sander van Kasteren)

Toen Corné Kuijpers en de rest van het team van De Rechter hoorden van de problemen die de coronacrisis veroorzaakt voor veel voedselbanken, aarzelden zij geen moment. Het geld dat nog in de fooienpot zat was beter op zijn plek bij de Voedselbank dan bij hen zelf. Woensdag trok vaste gast Mirre de Folter een lootje om te kiezen bij welke Boxtelse supermarkt de 650 euro omgezet worden in boodschappen.

Het idee voor de actie ontstond eigenlijk pas deze week. Daarna ging alles razendsnel, legt Kuijpers uit. "Met een paar telefoontjes was het geregeld!"

Het personeel van De Rechter was verrassend eensgezind over wat er met de inhoud van de fooienpot moest gebeuren. De 650 euro moest naar een goed doel gaan. "Ik ben erg onder de indruk", vertelt Kuijpers, "want zelfs de weekendkrachten wilden ook dat we het zouden doneren. Zij hebben geen vaste baan en zitten nu dus tijdelijk zonder werk!" Toch kozen ook zij ervoor om onbaatzuchtig te zijn.

Alleen naar welk goed doel moest het geld dan gaan? Daarover twijfelde Kuijpers even. "Mijn ouders werken allebei in het ziekenhuis", vertelt hij. Daarom leek een initiatief voor het ziekenhuis voor de hand te liggen. "Maar wat kan ik daar nu voor doen? Die hebben zoveel personeel", ziet Corné. Hij kwam dan ook al snel uit bij een Boxtels initiatief. 

Dat was snel gevonden, nadat Kuijpers hoorde dat veel Voedselbanken in de problemen dreigen te komen wegens de corona-uitbraak. Voedselbank-voorzitter Arjen Witteveen legde de vorige week al aan deze krant uit hoe dat komt; er is sowieso een afname in 'restproducten' bij supermarkten, maar de coronacrisis zorgt voor een afname van de productie van voedseltuinen, hamstergedrag is supermarkten én bovendien een verwachte stijging in het aantal cliënten.

De voorzitter raadde Kuijpers aan een neutraal iemand een supermarkt te laten kiezen waar de 650 euro uitgegeven zou worden, om iedere schijn van partijdigheid te voorkomen. Die persoon werd gevonden in Mirre. Zij trok woensdag een lootje: Jumbo Oosterhof. In die winkel zullen de inkopen gedaan worden.

De inkopen zullen met name bestaan uit ingeblikte groenten, want daar is veel vraag naar. Maar als mensen geld willen doneren is dat net zo goed welkom, zo geeft Witteveen aan. Daarvan kunnen dan versproducten aangeschaft worden. Die kun je beter niet doneren aan de Voedselbank, want vanwege de tijd die er tussen inname en uitgifte zit is vaak simpelweg te lang voor versproducten.

"Wij zijn heel blij met deze donatie", aldus een zichtbaar contente Witteveen. Hij maakte van de mogelijkheid gebruik ook zijn vrijwilligers te bedanken: "Ik sta hier dan wel, maar het zijn de vrijwilligers die het doen. Zij zijn nu nog aan het werk!"