2020

Klik op de foto voor een vergroting

2020

Februari

Gebruik de "end"  toets om naar het laatste nieuws te gaan

Nieuws

Maart

______________________________________________________________________________________________


Het zijn bizarre tijden.

Iedereen kent in zijn naaste omgeving wel iemand die ziek is of zelfs overleden aan corona.

Ouders die hun kinderen, grootouders die hun kleinkinderen niet kunnen ontmoeten.

Maar ondanks de afstand blijven we toch allemaal bij elkaar.

De vrijwilligers van de Voedselbank doen elke dag hun uiterste best om ondanks de sterk verminderde aanvoer toch nog een voedselpakket te kunnen samenstellen.

Hierbij geholpen door de vele bijdragen uit de samenleving in geld of in natura.

Niet alles is te benoemen of te fotograferen maar onze dank is ontzettend groot.


_____________________________________________________________________________________________

Corné Kuijpers (l.) kijkt toe hoe vaste gast Mirre de Folter een supermarkt trekt uit de 'grabbelton' die Voedselbank-voorzitter Arjen Witteveen vasthoudt. (Foto: Sander van Kasteren)

Toen Corné Kuijpers en de rest van het team van De Rechter hoorden van de problemen die de coronacrisis veroorzaakt voor veel voedselbanken, aarzelden zij geen moment. Het geld dat nog in de fooienpot zat was beter op zijn plek bij de Voedselbank dan bij hen zelf. Woensdag trok vaste gast Mirre de Folter een lootje om te kiezen bij welke Boxtelse supermarkt de 650 euro omgezet worden in boodschappen.

Het idee voor de actie ontstond eigenlijk pas deze week. Daarna ging alles razendsnel, legt Kuijpers uit. "Met een paar telefoontjes was het geregeld!"

Het personeel van De Rechter was verrassend eensgezind over wat er met de inhoud van de fooienpot moest gebeuren. De 650 euro moest naar een goed doel gaan. "Ik ben erg onder de indruk", vertelt Kuijpers, "want zelfs de weekendkrachten wilden ook dat we het zouden doneren. Zij hebben geen vaste baan en zitten nu dus tijdelijk zonder werk!" Toch kozen ook zij ervoor om onbaatzuchtig te zijn.

Alleen naar welk goed doel moest het geld dan gaan? Daarover twijfelde Kuijpers even. "Mijn ouders werken allebei in het ziekenhuis", vertelt hij. Daarom leek een initiatief voor het ziekenhuis voor de hand te liggen. "Maar wat kan ik daar nu voor doen? Die hebben zoveel personeel", ziet Corné. Hij kwam dan ook al snel uit bij een Boxtels initiatief. 

Dat was snel gevonden, nadat Kuijpers hoorde dat veel Voedselbanken in de problemen dreigen te komen wegens de corona-uitbraak. Voedselbank-voorzitter Arjen Witteveen legde de vorige week al aan deze krant uit hoe dat komt; er is sowieso een afname in 'restproducten' bij supermarkten, maar de coronacrisis zorgt voor een afname van de productie van voedseltuinen, hamstergedrag is supermarkten én bovendien een verwachte stijging in het aantal cliënten.

De voorzitter raadde Kuijpers aan een neutraal iemand een supermarkt te laten kiezen waar de 650 euro uitgegeven zou worden, om iedere schijn van partijdigheid te voorkomen. Die persoon werd gevonden in Mirre. Zij trok woensdag een lootje: Jumbo Oosterhof. In die winkel zullen de inkopen gedaan worden.

De inkopen zullen met name bestaan uit ingeblikte groenten, want daar is veel vraag naar. Maar als mensen geld willen doneren is dat net zo goed welkom, zo geeft Witteveen aan. Daarvan kunnen dan versproducten aangeschaft worden. Die kun je beter niet doneren aan de Voedselbank, want vanwege de tijd die er tussen inname en uitgifte zit is vaak simpelweg te lang voor versproducten.

"Wij zijn heel blij met deze donatie", aldus een zichtbaar contente Witteveen. Hij maakte van de mogelijkheid gebruik ook zijn vrijwilligers te bedanken: "Ik sta hier dan wel, maar het zijn de vrijwilligers die het doen. Zij zijn nu nog aan het werk!"

April

Mariska, Rogier en Marius uit Haaren waren een actie gestart om doosje frambozen aan te bieden aan de Voedselbank.

Er was een bedrag van € 496,00 opgehaald wat door de leverancier werd verdubbeld.

Dit leverde een gigantische hoeveelheid frambozen op.

Daarbij schonk de leverancier ook nog tientallen dozen met ananassen.

Dit werden tezamen bijna 5.000 doosjes frambozen en 400 ananassen.

Te veel voor 1 Voedselbank ook vanwege de houdbaarheid en daarom zijn de Voedselbank Tilburg; Waalwijk; Waalre; Gelre en Zorgcentra in Oisterwijk; Buren en Valkenswaard ook verrast.


Hartelijk, hartelijk dank.

Ieder jaar stelt Stichting d’n einder maximaal € 10.000,= beschikbaar om aan verschillende instanties te doneren. Verzoeken om een donatie worden door een commissie Goede Doelen beoordeeld en ter goedkeuring voorgelegd aan het bestuur.

In oktober volgt dan de uitreiking in aanwezigheid van alle vrijwilligers van d’n einder.

In bijzondere gevallen kan hiervan afgeweken worden.

Zo werd eerder een verzoek van de Stichting Samenloop voor Hoop al toegekend.

 

We leven op dit moment in uitzonderlijke tijden.

De Coronacrisis heeft ons land nagenoeg platgelegd.

Met name de zwakkeren in onze samenleving krijgen er mee te maken.

De nood is hoog. Daarom heeft Stichting d’n einder op advies van de commissie Goede Doelen besloten om, vooruitlopende op alle andere verzoeken,  de Voedselbank in Sint-Oedenrode per omgaande een schenking te doen van € 1.500,=.

Inzamelingsacties in de dorpen van Sint-Michielsgestel voor Voedselbank

In verschillende wijken en kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel zijn sinds 1 april spontaan voedsel inzamelings acties gestart. Vincentiusvereniging Sint Michielsgestel is hier meteen op ingesprongen omdat de vereniging de uitdeling van voedselpakketten aan de voedselbankclienten voor haar rekening neemt

De eerst tijdelijke locaties zijn omgezet naar vaste locaties voor langere tijd (tot 1 juni).

Er zijn nu al zeer veel kratten levensmiddelen verzameld, de teller staat per 22 april op 125 kratten daarnaast is er ook geld gedoneerd.

De totale opbrengst is ten behoeve van Voedselbank Boxtel e.o. waar het uitdeelpunt in Sint Michielsgestel onder valt.

Vincentiusvereniging Sint Michielsgestel heeft over de gehele gemeente een 60 tal flyers opgehangen om de actie extra onder de aandacht te brengen.

Dit zijn de locaties waar voedsel kan worden ingeleverd:


Den Dungen en Maaskantje


  Berlicum en Middelrode

  Elke maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur: de Moerkoal


  Gemonde


  Sint-Michielsgestel

           Dagelijks tussen 10.00 en 16.30 uur: kapel van de H. Michaelkerk

  ______________________________________________________________________________________________

  De Zoete Verwenner moet noodgedwongen in de Mijlstraat op nummer 43 zijn oliebollen en snoepgoed te koop aanbieden ipv 'n veel mooiere plek in ons centrum en daarom schonk de fam Paashuis voor de kinderen van de cliënten van de Voedselbank Boxtel eo 2 maal 43 zuurstokken; veel dank voor deze geste!

  ______________________________________________________________________________________________

  Van Kuringen Adviesgroep in Sint-Oedenrode verraste ons met 'n geweldige cheque tbv 2000 euro en bovendien nog heel veel produkten voor onze cliënten. Maar er waren nog veel meer giften en aktiviteiten aldaar bijv. ook 'n heel groot bedrag van kringloopcentrum D'n Einder van 1500 euro, de Serviceclub Rooi gaat voor 2000 euro produkten kopen bij de plaatselijke supermarkten, toezeggingen van Roll or Bowl voor gratis maaltijden, stichting Papgat en de golfclub brachten snoepgoed en frisdrank, de Gereformeerde Kerk schonk 250 euro, Kiwanis en anderen brachten puzzels en boeken en laptops, bij de Jumbo's wordt naar lang houdbare produkten gevraagd voor onze cliënten. In 1(een) woord FANTASTISCH dit alles en hopelijk zijn we niemand vergeten in deze opsomming; BEDANKT!

  ______________________________________________________________________________________________

  Vanmiddag was ik "live' in gesprek namens de Voedselbank Boxtel eo met RadioTL & Boxtels Vertier, op dat moment werden ons veel lang houdbare produkten overhandigd door en van al hun sponsoren. Ik heb hen allen bedankt voor al deze goede gaven tgv onze cliënten. Bovendien heb ik degenen opgeroepen die het momenteel financieel moeilijk hebben zich bij ons te melden. SCHROOM NIET. Onze drempel is letterlijk en figuurlijk heel laag dus weest welkom.

  Mei

  Vandaag, 18 mei, weer een geweldig bijzondere dag en dit voor al onze cliënten.

  Via een actie van de Rotary Club Boxtel-Oirschot-Haaren kregen we heel veel potten soep van Soep d'Ing alsook spellen van Anyfma.

  Daarna maakte de Vincentiusvereniging Sint-Michielsgestel hun opwachting met een cheque, daarop het fantastische bedrag van wel 3.000 (drieduizend) euro, ook kwamen via hen wel zeker 150 kratten met lang houdbare producten onze kant op.

   

  Daarna werden we ook nog aan de deur verblijd met een hele boodschappenkar vol produkten bij elkaar verzameld door een aantal dametjes die elkaar nog kenden vanwege hun inspanningen bij Contour de Twern.

  HULDE voor al deze bijdragen.

  Juni

  Met dank aan alle vrijwilligers is het ook dit jaar weer gelukt om het Certificaat Voedselveiligheid te behalen. Dat met het maximaal bereikbare aantal van 100 punten. Een buitengewoon geweldige prestage in deze Coronatijd waarin met minder vrijwilligers in een moeilijke situatie werd gewerkt.

  ___________________________________________________________________________________________


  Namens alle vrijwilligers bij de voedselbanken in Nederland wil ik iedereen ongelofelijk bedanken voor de overweldigende steun die wij afgelopen weken ontvingen. Massaal zijn jullie gaan staan voor mensen in nood.

  Met prachtige acties en donaties hebben jullie ons door de start van de crisis heen gesleept.

  We zijn ontroerd en geraakt.


  We komen nu in een nieuwe fase, in een nieuwe tijd. We zien ons klantenbestand groeien. We blijven werken volgens de voorschriften van de overheid, volgens de 1,5 meter economie. Voor klanten is dat soms moeilijk. Er is nu weinig ruimte voor een persoonlijk gesprek en voor de arm om de schouder. Het wekelijks bezoek aan een voedselbank is voor velen normaal gesproken een moment van contact, warmte en aandacht.


  Wij gaan vol overgave en vertrouwen verder. We gaan ervaren wat de impact van corona is op de economie en ons klantenbestand. We zijn er nog niet. Mocht de impact van de crisis enorm zijn en we overspoeld worden door nieuwe klanten dan hopen we als dat nodig is weer op jullie massale steun te mogen rekenen.


  Leo Wijnbelt


  Voorzitter Voedselbanken Nederland

  Juli

  Augustus

  De klanten hebben bij de Jumbo in Haaren bij de statiegeldactie in de maand juni maar liefst € 402,30 bij elkaar gesprokkeld.


  Knap hoor.


  Hartelijk dank beste mensen.


  Op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus hebben een aantal vrijwilligers van de Voedselbank in Sint-Oedenrode de landelijke actie van AH in Sint-Oedenrode handen en voeten gegeven. Dankzij de geweldige medewerking van onze vrijwilligers en het personeel van AH hebben ze in drie dagen tijd maar liefst 55 kratten kunnen vullen. In totaal gaat het dan om ruim 2000 producten. Geweldig, Rooi laat zich wederom van zijn goede kant zien.


   

  Oktober

  Bij de Coöp Liempde is een statiegeld actie voor ons gedaan. Vele klanten hebben hun statiegeld bonnen aan de Voedselbank gedoneerd, de nominale waarde daarvan is verdubbeld door de Coop Liempde en per saldo mochten wij gisteren voor € 950,00 gaan winkelen daar.

  Zoals bekend kopen de Voedselbanken nooit goederen, maar dit is anders, want een combinatie van een donatie gekoppeld aan een gift in natura. Hoe geweldig, we hebben een berg rijst, pasta saus, fruit in blik, chicken tonight potten

  en nassi kruiden aangekocht, oftewel zaken die zeer welkom zijn maar normaliter niet in grote hoeveelheden naar ons toe komen. Wordt wel pas volgende week vrijdag opgehaald .... want

  dit moest even speciaal besteld worden en anders eten de mensen in Liempde dit even niet !! Enorm veel dank aan alle klanten die ons zo geholpen en verrast hebben, aan de Coop Liempde en Jan Tax -die is de baas daar- en ook een speciaal woord van dank aan onze oud voorzitter Arjen Witteveen, want die had met Jan Tax alle afspraken gemaakt. Voor ons een enorme opsteker en trots op Liempde; wij kunnen daar winkelen eenieder aanraden, dat spreekt voor zich !!

  November

  Vincentius is ook dit jaar weer uiterst gul geweest voor lokale goede doelen.

  De Voedselbank werd verrast met een cheque van maar liefst

  € 4.500,00.

   

  Hartelijk dank!!

  Voedselbank Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Sint-Oedenrode bedankt de Rabobank Hart van De Meierij voor dit mooie bedrag. Alle stemmers bedankt voor hun goede keuze.

  KERST & NIEUWJAAR


  Dit jaar was in vele opzichten heel bijzonder voor onze Voedselbank.


  De bestuurswisseling zorgde voor onrust  maar dat is gelukkig weer goed geregeld.


  Covid heeft vanaf maart dit jaar ingrijpende gevolgen voor de organisatie gehad.


  Natuurlijk moest en zou de Voedselbank als vitale organisatie open blijven, juist dan, juist nu en lock-downs of niet. Maar dan wel op een manier die veilig en verantwoord is voor onze klanten en onze vrijwilligers. Dat betekende nieuwe processen bedenken en invoeren, die in de regel meer arbeidsuren vroegen. Uiteraard kwam er ook druk op ons vrijwilligerscorps. Die zijn ook kwetsbaar en/of zelf vaak ouder en kunnen zich heel ongemakkelijk over dit virus voelen.


  We zijn nu vlak voor de kerst en kunnen dan constateren dat de Voedselbank er ondanks alles dit jaar stond als een huis en nog steeds staat. Misschien zelfs nog sterker is geworden als organisatie dan hij al was, gehard door de ervaringen, omstandigheden en het teamwork. En dat is maar goed ook, want we laten onze mensen/klanten niet in de steek, nooit en als het moeilijk wordt -wat de reden daarvan ook is- dan gaan we alleen kijken hoe we het anders gaan doen en met wel dezelfde einduitkomst.


  Namens het bestuur wens ik al onze vrijwilligers van de Voedselbank, klanten, leveranciers, donateurs en iedereen die ons heeft geholpen en gesteund -dat zijn heel veel mensen en organisaties- een mooie, warme en gezellige kerst toe en het aller allerbeste voor 2021 natuurlijk.


  Blijf allemaal gezond, haal zo vlug mogelijk zo’n prik en carnaval gaan we nog niet redden, maar hopelijk gaat het niet gek veel langer duren meer.


  Ab Gillhaus


  Stichting Voedselbank Boxtel eo