Nieuws

Klik op de foto voor een vergroting

2021

Januari

April

Nieuws

Wij zijn erg blij! Het uiteindelijke bedrag wat we met The Star Company opgehaald hebben voor de Voedselbank Boxtel, is € 651,75!! SUPER! Iedereen hartelijk bedankt! Vooral ook de kinderen van The Star Company die met de cd's (Het Klimaatlied) en d.m.v. statiegeld een bedrag van maar liefst € 130,- hebben opgehaald.


Geweldig, hartelijk dank!

Vleeschmeesters Beerens & Slagerij JP van de Wiel


We hebben het al vaker over vlees gehad, maar er is in die categorie weer een mooie nieuwe ontwikkeling te melden. Van onze vrienden bij Vion/Distrifresh kunnen we af en toe een doos diepgevroren vlees krijgen. Super mooi natuurlijk en alweer een initiatief van Jan Marcelis. Die is de vestigingsmanager Vion Boxtel, een heel hoge/belangrijke meneer daar dus, maar ook gewoon een echt super aardige en toegankelijke gast die het mooi vindt als Vion iets kan doen met en voor onze Voedselbank. Alleen, die dozen hebben dus wel een gewicht van tussen de 20-30 kg en het zijn vaak ook bijzondere produkten zoals schouder, platte bil, varkenshaas, boston butt etc. Ze moeten dus verwerkt worden naar consumenten produkten, geportioneerd en dat alles natuurlijk binnen strakke regelgeving en richtlijnen op het gebied van de voedselveiligheid. Het is gelukt daar een proef en proces voor op te zetten, zodat we dat soort partijen kunnen opnemen, voor Vion aldus een verantwoorde alternatief distributiekanaal ontstaat en we natuurlijk onze klanten/gezinnen van heel mooi en vaak bijzonder vlees kunnen voorzien. De oplossing zat natuurlijk in ons slagerspanel. Immers, hier heb je de echte vlees-specialisten voor nodig, want die kunnen dat. Echter, willen ze het ook doen? Het antwoord is “jazeker”, als het niet teveel van die dozen worden, de timing goed is, ze nee kunnen zeggen als het niet past en voor dat alles kunnen we zorgen natuurlijk. Dit is nu begonnen met de eerste twee dozen, en wel een naar Slagerij JP van der Wiel uit Haaren (schouderstuk naar gekruid gehakt) en een naar Vleeschmeesters Beerens uit Liempde (platte bil naar nasi/bami vlees). Wat zijn we blij met deze mensen/vrienden en giga trots dat ze ons en onze gezinnen zo willen helpen. Enorm bedankt allemaal en gelukkig wilden ze deze keer wel op de foto. Links de vleeskoning van Haaren, Jan-Peter van de Wiel en rechts de vlees koning en koningin van Liempde, Dennis van Zandvoort en Lonneke Friedeman. In het midden zo’n partij vlees, zijnde het schouderstuk. Ik wilde eigenlijk de vader van Jan-Peter, Frans van de Wiel, ook op de foto hebben, maar die wou niet omdat hij aan het werk moest. Uiteraard ook Jan Marcelis en Vion/Distrifresh enorm bedankt; en er komen vast nog wel meer mooie dingen uit deze samenwerking, dat voel je aankomen.

In de periode woensdag 28 april t/m dinsdag 4 mei hebben meer dan 400 Jumbo winkels meegedaan aan de landelijke doneeractie ‘Samen voor de Voedselbank’. In deze winkels konden klanten gemakkelijk 1 euro doneren bij de kassa door het scannen van een voucher. En iedere euro die is gedoneerd, wordt door Jumbo verhoogd met 25 cent. Ieder van de deelnemende Jumbo winkels is gekoppeld aan een lokale voedselbank. 

 

Hieronder vinden jullie het totaalbedrag dat jullie ontvangen van de Jumbo winkel(s) die aan jullie voedselbank zijn gekoppeld. Het totaalbedrag wordt in de vorm van Jumbo cadeaukaarten van € 10,- per stuk aan jullie uitgekeerd, zodat jullie deze vervolgens kunnen verdelen onder jullie cliënten. De cadeaukaarten zijn in alle Jumbo winkels in Nederland geldig.  

 

Totaalbedrag: € 3.730,-. Jullie ontvangen 373 Jumbo cadeaukaarten van € 10,-


Overhandiging cheque
Zoals eerder benoemd  is het totaalbedrag dat jullie ontvangen van de Jumbo winkel(s) die aan jullie voedselbank zijn gekoppeld. Dit kunnen dus een of meerdere Jumbo winkels zijn.
Jumbo winkels kunnen (hoeft niet) de komende periode contact met jullie opnemen om het bedrag dat vanuit deze individuele winkel wordt gedoneerd ook nog symbolisch aan jullie te overhandigen met een cheque. Uiteraard het verzoek of jullie daar aan mee willen werken door deze cheque in ontvangst te nemen. De winkel zal dan waarschijnlijk vragen of dit moment vastgelegd mag worden met een foto die zij vervolgens op hun sociale media kunnen plaatsen en eventueel kunnen sturen naar lokale media. Dit gebeurt uiteraard in overleg met jullie.  

Namens Jumbo Supermarkten,

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Christine van Dijkhuizen

Cash office
Billing, Cash & Collections

Finance & Accounting 


_____________________________________________________________________________________________

Actie AH paasstollen levert €1.637.176,- op voor voedselbank


Met Pasen organiseerde Albert Heijn, net als met Kerst, de stollenactie en ging er voor elke verkochte feeststol tot en met tweede paasdag 1 euro naar de maatschappelijke partners: het Nederlandse Rode Kruis, LINDA.foundation en Voedselbanken Nederland.

Dit is het mooie bedrag van €1.637.176,- geworden. Albert Heijn doneert dit bedrag in boodschappenkaarten aan de voedselhulpprogramma’s van deze organisaties. Alle 43.000 huishoudens van de voedselbank worden blij gemaakt met een boodschappenkaart ter waarde van 15 euro. Alle drie de organisaties zien een stijgende vraag naar voedselhulp in Nederland en verwachten dat dit ook in 2021 zal blijven toenemen.

______________________________________________________________________________________________

Klanten Lidl doneren massaal statiegeldbonnen aan voedselbank


Lidl schenkt €350.000 aan de voedselbank dankzij statiegelddonaties van klanten. Radio-dj Frank Dane mocht het bedrag namens de voedselbank in ontvangst nemen voor het distributiecentrum van de supermarkt in Waddinxveen.

Resultaat van jarenlange samenwerking

Lidl is al jaren trouwe partner van de voedselbank, jaarrond kunnen klanten van Lidl hun statiegeld doneren. Ditmaal heeft de betrokkenheid van klanten een bedrag opgeleverd van €350.000. Met de donatie kan de voedselbank in totaal 70.000 huishoudens helpen. Het bedrag werd overhandigd aan Voedselbanken Nederland ambassadeur Radio 538 DJ Frank Dane. Bij ontvangst gaf hij aan: “Dankjewel klanten van Lidl voor dit prachtige bedrag! Mede door de gevolgen van de coronacrisis deden vorig jaar ruim 37.000 huishoudens een beroep op de 171 voedselbanken die lid zijn van Voedselbanken Nederland. Dit bedrag komt echt als geroepen.”


Samen voedselverspilling tegengaan


De schenking vond plaats op het terrein van het distributiecentrum van de supermarkt in Waddinxveen. De oplettende kijker ziet dat dit de locatie is waar Lidl haar laatste duurzaamheidscampagne heeft opgenomen. Daarin wordt uitgelegd wat Lidl zoal doet om voedselverspilling tegen te gaan. Hiervan is overgebleven groente en fruit doneren aan de voedselbank één van de belangrijkste onderdelen. Lidl was in 2013 dan ook de eerste supermarkt die op landelijk niveau wekelijks groente en fruit ging doneren aan de voedselbank. Marian Verheij, woordvoerder Lidl Nederland licht toe: “Voedselverspilling is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Donaties aan de voedselbank is één van onze belangrijkste initiatieven hiervoor. Ondanks dat we zo teruggaan in voedselverspillingsaantallen blijven we trouw aan de voedselbank, dit bedrag is daar een mooi voorbeeld van.”

Super-actie


Je denkt misschien dat Basisschool ”dommelrode” in Sint Oedenrode een gewone school is, maar dat is niet zo. Vijf leerlingen van groep 8 moesten namelijk een Project opzetten, dat ging heel goed .... en toen hebben ze daarna met de hele school van bijna 200 leerlingen dat Project meteen ook maar uitgevoerd. Ze hebben worstenbroodjes en cup cakes gebakken in samenwerking met Bakkerij Bekkers, die (voor)verkocht en geleverd, met als insteek dat de opbrengst naar een goed doel zou gaan. Dat was onze Voedselbank, die ook in Sint Oedenrode actief is en daar een uitdeel punt heeft. We wisten niet wat we mochten verwachten, maar vandaag kregen we op school een cheque overhandigd van EUR 2.615,65. Dat is een echt waanzinnig hoog bedrag, we zijn hier superblij mee en ook enorm trots dat dit voor ons en onze gezinnen gedaan is, door deze kleine maar grote vrienden. Dank initiatiefnemers, alle kinderen van de school, de schoolleiding zelf en iedereen die geholpen heeft verder, inclusief de kopers natuurlijk. We wisten al dat Rooi een groot warm hart heeft en dat is nu nog eens bewezen. Op de foto twee bestuursleden van de Voedselbank, de voorzitter en Andre van de Warenburg die thuis is in Rooi en nu zo’n grote glimlach op zijn gezicht heeft, dat die er weken niet meer af te krijgen is, en terecht !

______________________________________________________________________________________________

Asperges zijn een mooi en prachtig product natuurlijk, heel Brabants ook, alleen wel enigszins exclusief en daarmee voor onze gezinnen/klanten in de regel buiten bereik. Alleen, dan heb je geen rekening gehouden met mensen als Hannie en Henk van Empel. Die runnen een asperge bedrijf op niet minder dan 12 hectare en hebben ook een van de allerbeste aspergewinkels in de regio en wel op de Belversestraat 24 in Haaren. Want wat doen die vervolgens en helemaal op eigen initiatief, ze geven ons 50 kratten van 5 kg met de allermooiste asperges voor onze gezinnen en voegen er nog aan toe, “er komt nog meer”. Dan heb je heel bijzondere vrienden, met een groot hart en daar worden wij heel warm en blij van. Plus, ze maken ons enorm trots dat zij dit voor onze gezinnen/klanten doen. Nu wel allemaal ook gaan winkelen daar, want ze hebben topproducten en voor je het weet is het seizoen weer voorbij en moet je een jaar wachten.

______________________________________________________________________________________________

We maken vaker nieuwe leveranciers-vrienden, maar de familie Rahimi is toch een extra bijzonder verhaal. Ze zijn van Afghaanse afkomst, Shafi is de vader van de club en met inzet van de rest van de familie -onder andere dochter Parisa- zijn ze de vermelde Versmarkt winkel op het adres Clarissenstraat 6 begonnen. Dat is net voor je de markt op komt en aan dan aan je linkerhand. Veel mooie produkten, trouwens ook halal vlees en een ruime sortering noten wat een specialiteit van Afghanistan blijkt te zijn. Het bijzondere aan hen is dat ze meteen na de opening, een paar weken terug, direct zelf contact hebben gelegd met ons om dingen die over zijn in de winkel door te leiden. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee en trots op, met zonder meer een dikke 10 score op het onderdeel timing. We wensen Shafi’s Versmarkt en de hele familie veel succes en een mooie toekomst toe in het Boxtelse. Plus Shafi, geen zorg meer als je een keer fout inkoopt en met teveel voorraad blijft zitten. Die kan dan naar ons en als het moet rijden we een paar keer heen en weer, want alles “van, voor en door onze mensen”. Hoef je niet expres te doen hoor, maar ook dat mag als je dat perse wilt.

______________________________________________________________________________________________

Augustus 2022

Het allereerste Erelid en de eerste Leden van Verdienste

 

27 augustus was een bijzondere dag voor de Stichting Voedselbank Boxtel e.o. omdat voor de allereerste keer een aantal vrijwilligers in “de adelstand” werd verheven. Deze mogelijkheid bestond voorheen niet, maar is vanaf dit jaar ingevoerd om prestaties en betekenis van de buitencategorie het licht te geven wat deze ruimschoots verdienen.

Het bestuur gaf met die introductie aan supertrots te zijn Gulay Bicici als Erelid te benoemen. Zij is een van de statutaire oprichters van onze 15+ jarige Voedselbank en als enige van die groep, sindsdien nooit meer weg geweest. Dat wil zeggen, ze is altijd een sleutel-vrijwilligster geweest en gebleven, waarbij we het ook nog eens hebben over vele uren per week en werkelijk allerlei rollen.

Daarnaast konden de volgende personen als eerste Leden van Verdienste gehuldigd worden, allemaal schreven ze minimaal 10 dienstjaren op hun conto, met daarnaast een staat van dienst waar je alleen maar stram voor in de houding kan gaan staan:

Corrie Pijnenburg: wat heeft ze niet gedaan en ook tegelijk nog actief als vrijwilligster bij de Voedseltuin en Vincentius.

Annemie de Jong: lang en met Evert van Houtum, een van de twee steunpilaren van de organisatie geweest en nu nog steeds volle bak aan de slag zowel als Coordinator uitdelen en bij Intake.

Christine Roelofs: lang Coördinator Intake en sinds kort wat dat betreft een stapje terug, maar nog steeds breed aan de slag en iemand waar je altijd een beroep op kunt doen voor iets er even bij.

Leo van der Aa: ook een old timer, letterlijk en figuurlijk en met name wat betreft chauffeurs diensten; iemand die gezien zijn ervaring en dienstjaren intern en extern iedereen kent plus alle ritten natuurlijk en mede daarom een GPS op de nieuwe transport-bus onzin vindt.

Jan Balk: eerst adviseur en later tot recent, zelf bestuurslid van de Voedselbank. Was ook zeer betrokken in het regionale en landelijke overleg van de Voedselbanken in Nederland, alsmede de contacten en afspraken met onze Gemeentes.

Jan Geerts: meer dan 10 jaar bestuurslid en gedurende die periode vele functies/verantwoordelijkheden gedragen, eigenlijk vrijwel allemaal. De laatste rit die eind vorige jaar eindigde was als Penningmeester. Nu nog steeds vrijwilliger, steunpunt voor projecten en bijzondere klussen en dan is zijn echtgenoot Mieke ook nog eens een zeer actieve vrijwilligster.

Voor al deze mensen geldt eeuwige roem, permanente vermelding op onze website en sociale media, en for life uitgenodigd worden op de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst.

 

______________________________________________________________________________________________